naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
EU traži od Grčke da smanji minimalnu plaću radi poticanja zaposlenosti

Europska unija u četvrtak 13. listopada je pozvala Grčku da smanji minimalnu plaću, koja je osjetno viša nego u državama EU-a sa sličnim standardom života, kako bi se smanjila rastuća nezaposlenost.  

'Minimalna plaća viša je od one u ostalim državama članicama na sličnoj ekonomskoj razini i socijalni partneri moraju vidjeti predstavlja li to zapreku za stvaranje novih radnih mjesta,' kazao je Matthias Mors, predstavnik Europske Komisije i član revizorske trojke, EU-a, Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Europske središnje banke (ECB) koja se trenutno nalazi u Grčkoj, piše tamošnji dnevnik Kathimerini. 

Minimalna mjesečna plaća u Grčkoj iznosi 750 eura (oko 5.600 kuna) a stopa nezaposlenosti u ovoj godini dosegnula je 16 posto. U Hrvatskoj visina minimalne plaće iznosi 2.814 kuna. 

Grčki sindikati tuže se međutim da su troškovi života u Ateni daleko viši u odnosu na nacionalne prosjeke na kojima se temelje usporedbe s ostalim članicama EU-a. 

U utorak je trojka objavila da je zaključila reviziju grčkog programa gospodarskog oporavka, čime je uklonjena zapreka za dobivanje nove tranše pomoći kako bi se spriječio bankrot. Pozvali su međutim na nove reforme nakon 2012. 

'Složili smo se s vladom oko dodatnih mjera u iznosu pet milijardi eura', kazao je Mors. 

Grčka bi vlada u idućih šest mjeseci trebala odlučiti o dodatnim koracima kako bi ispunila fiskalne ciljeve za 2013. i 2014., dodao je. 

'U kritičnom smo trenutku kada Grčka mora uvjeriti međunarodnu zajednicu i pokazati ostalima članicama eurozone da je odlučna i da može postići ciljeve na koje se obvezala', kazao je on. 

Dužnosnik EU-a priznao je da je revizija podcijenila dubinu recesije koja je pogodila Grčku, za koju su sindikati kazali da je izravna posljedica nametnutih joj strogih mjera štednje. Umjesto ranije očekivanog pada za 3,8 posto, grčko gospodarstvo ove će se godine smanjiti za 5,5 posto, podaci su ministarstva financija. 

Očekuje se da će inspektori trojke svoje izvješće podnijeti Eurogrupi i izvršnom odboru MMF-a do 24. listopada. 

Hina