naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Web preporuke
Novi portal o europskoj kulturi

Novi portal posvećen europskoj kulturi nudi širok raspon informacija o svim područjima i aktivnostima Europske unije u kulturi. Bez obzira na to zanima li vas zakonodavstvo u području kulture, tražite li informacije o mogućnostima financiranja umjetničkih projekata ili samo želite doznati novosti o kulturnim događajima u Europi – na novom portalu moći ćete pronaći sve što vam je potrebno.

Novi kulturni portal omogućuje širenje informacija o europskim kulturama, čime se želi istaknuti zajedničko kulturno naslijeđe Europljana. Raznim aktivnostima koje podupire EU želi se potaknuti kulturna suradnja i razmjena kulturnih proizvoda između građana Europe, a putem novog portala svatko može doznati koja područja i vrste aktivnosti na području kulture postoje u Uniji.

U skladu s tim portal je podijeljen prema područjima djelovanja (arhitektura, vizualne umjetnosti, kinematografija i audiovizualni mediji, ples, umjetničko obrazovanje, glazba, književnost, kulturna baština i kazalište), a potom i prema vrstama aktivnosti (kulturna suradnja, kulturne industrije, pristup kulturi, kulturni profesionalizam, kulturna infrastruktura, jezična raznolikost, aspekti regulative, međunarodni odnosi i dijalog među kulturama). Preko portala možete pristupiti i stranici programa Kultura 2000, upoznati nove kulturne događaje i, ako vas zanimaju informacije o kulturnoj sceni pojedine zemlje, pristupiti nacionalnim kulturnim web stranicama zemalja članica, zemalja europskoga ekonomskog prostora i web stranicama kulture zemalja kandidatkinja. Tu su i linkovi na programe financiranja Europske komisije, i to ne samo s područja kulture, nego i iz obrazovanja, područja informacijskog društva itd. U pogledu ostalih informacija o mogućnostima financiranja, postoji i link na Europski investicijski fond.

Više o tome:

  • Europska komisija: Opća uprava za obrazovanje i kulturu: European Culture portal