naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Europske kulturne prijestolnice 2005.-2019.

Program Europske kulturne prijestolnice pokrenut je 1985. godine radi „boljeg povezivanja naroda Europe“'. Svake godine jedan grad postaje kulturnom prijestolnicom Europe i u njemu se organiziraju koncerti, izložbe, festivali i druga događanja s europskom dimenzijom.

U proteklih dvadeset godina program Europske kulturne prijestolnice (European Capitals of Culture, ECOC) postao je vrlo popularan među građanima država članica, a njegov kulturni i socio-ekonomski utjecaj sve više dobiva na važnosti, ponajprije zbog mnogo posjetitelja koje privuče. Do 2004. godine europske kulturne prijestolnice birale su se jednoglasnom odlukom država članica, poslije čega bi Europska komisija dodijelila financijsku potporu odrabranom gradu. Od 2005. postupak odabira europske kulturne prijestolnice izmijenjen je te Vijeće odlučuje na temelju preporuke Europske komisije, koja uzima u obzir mišljenje Povjerenstva od sedam neovisnih stručnjaka s područja kulture.

S obzirom na činjenicu da nove države članice nisu bile obuhvaćene dosadašnjim planovima za nominiranje kandidata za europske kulturne prijestolnice, te uzimajući u obzir simboličnu važnost i pozitivan utjecaj programa, Europska je komisija usvojila prijedlog odluke kojom se dopunjuje kronološki popis petnaest država članica (vidi tablicu). U novom prijedlogu Komisija namjerava poboljšati sam postupak odlučivanja i odabira novih europskih kulturnih prijestolnica, ponajprije u smislu preciznijeg definiranja kriterija za ocjenu pristiglih kandidatura, jačanja uloge neovisnog procjeniteljskog odbora, poticanja konkurencije među gradovima na nacionalnoj razini, kao i praćenja napretka u pripremama odabranih gradova.

Postupak odabira za europske kulturne prijestolnice za razdoblje od 2005. do 2008. već je završen. U 2006. to će biti Patras (Grčka), 2007. Luksemburg i Sibiu (Rumunjska), a 2008. Liverpool (Velika Britanija) i Stavanger (Norveška). Da podsjetimo, ove je godine europska kulturna prijestolnica irski Cork, a u 2004. to su bili talijanska Genova i francuski Lille, a u 2003. Graz.

Program Europske kulturne prijestolnice otvoren je samo za države članice EU, dok je trećim zemljama, ponajprije zemljama kandidatkinjama za članstvo u EU, omogućeno sudjelovanje u srodnom programu pod nazivom Europski kulturni mjesec, utemeljenom 1990. godine.

Tablica: Red prvenstva u nominiranju Europskih kulturnih prijestolnica

2005.

Irska

2006.

Grčka

2007.

Luxemburg

2008.

Velika Britanija

2009.

Austrija

Litva

2010.

Njemačka

Mađarska

2011.

Finska

Estonija

2012.

Portugal

Slovenija

2013.

Francuska

Slovačka

2014.

Švedska

Latvija

2015.

Belgija

Češka Republika

2016.

Španjolska

Poljska

2017.

Danska

Cipar

2018.

Nizozemska

Malta

2019.

Italija


(Autor: Igor Vidačak, Euroscope 78, lipanj 2005.)