naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Eurobarometar-zajednička poljoprivredna politika dobro prihvaćena i u novim članicama

Zajedničku poljoprivrednu politiku (CAP) čine pravila i mehanizmi koji reguliraju proizvodnju, prodaju i plasiranje poljoprivrednih proizvoda u Europskoj uniji, uz poseban naglasak na razvoj seoskih područja. U prvom istraživanju o CAP-u provedenom nakon proširenja, zamjetna je snažna potpora preusmjerenja CAP-a od poticanja proizvodnje k izravnoj pomoći poljoprivrednicima te znatnije povećanje ulaganja u seoska gospodarstva. Anketa, kojom je ispitano 25.000 ljudi u 25 zemalja članica, otkriva da građani Unije i dalje podupiru Zajedničku poljoprivrednu politiku i da je smatraju važnom za očuvanje europske poljoprivrede. Čak 29% Europljana (u usporedbi s 20% u 2003. i 2002.) prepoznaje važnost informacije o zemljopisnom podrijetlu hrane.

Prema rezultatima istraživanja, osiguranje stabilnih i primjerenih prihoda poljoprivrednika ostaje prioritet Zajedničke poljoprivredne politike. To smatra 36% ispitanika. Drugi je prioritet osigurati da poljoprivredni proizvodi budu sigurni i zdravi s čim se slaže 30% ispitanika, a treći je prioritet promicanje zaštite okoliša, prema mišljenju 28% ispitanika. Gotovo polovica ispitanih, točnije 48%, vjeruje da CAP pridonosi konkurentnosti europske poljoprivrede na svjetskom tržištu, a 30% ispitanika odgovorilo je kako prilično dobro štiti mala i srednje velika poljoprivredna gospodarstva.

Europljani su uglavnom zadovoljni reformama u području Zajedničke poljoprivredne politike, posebice povećanjem učinkovitosti i tržišne orijentacije sustava koji pogoduje i potrošačima i poljoprivrednicima. Porast potpore CAP-u zamjetan je među EU-15, u zemljama poput Francuske (+9%), Luksemburga i Švedske (+8%), Njemačke (+7%) te Ujedinjenog Kraljevstva (+6%). Čini se kako ispitanici iz novih zemalja članica još više podupiru prednosti Zajedničke poljoprivredne politike. Više od 70% anketiranih na Cipru i u Malti vjeruje da CAP osigurava da hrana koja se prodaje u Uniji bude zdrava, dok su državljani Švedske i Danske, primjerice, u to znatno manje uvjereni. Naime, tek njih 25% odnosno 31% vjeruje da kvalitetu hrane u Uniji duguje Zajedničkoj poljoprivrednoj politici. Naposljetku, apsolutna većina ispitanika iz svih zemalja članica očekuje nastavak potpore Europske unije poljoprivrednicima.
(Autor: Antonija Petričušić, Euroscope 77, travanj 2005.)