naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Europski povjerenik za znanost i istraživanje u petak u Zagrebu

ZAGREB, 17. studenog 2005. (Hina) -   Povjerenik Europske komisije za znanost i istraživanje Janez Potočnik doputovat će u petak u prvi službeni posjet Hrvatskoj gdje će se sastati s premijerom Ivom Sanaderom, ministricom vanjskih poslova i europskih integracija Kolindom Grabar-Kitarović, ministrom znanosti, obrazovanja i sporta Draganom Primorcem, te članovima Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, priopćeno je iz Delegacije EK-a u Zagrebu. 

Potočnik i ministar Primorac potpisat će Memorandum o razumijevanju o pristupanju Hrvatske Šestom Okvirnom programu Europske zajednice za istraživanje, tehnološki razvoj i demonstracijske aktivnosti (FP6). 

Potpisivanjem ovog Memoranduma o razumijevanju, Hrvatska dobiva status, u sklopu  FP6, pridružene zemlje što joj otvara veće mogućnosti sudjelovanja u okvirnom programu, budući da ranije nije mogla aplicirati za natječaje namijenjene programu, a otvorene trećim zemljama. Kao posljedica toga svi će natječaji u sklopu FP6, od 1. siječnja 2006., biti otvoreni Hrvatskoj i ona će moći sudjelovati u nadmetanju za poziciju koordinatora većih istraživačkih aktivnosti u sklopu Okvirnog programa, stoji u priopćenju. 

Šesti Okvirni program (FP6) glavni je instrument Unije za financiranje istraživanja u Europi. Predložila ga je Komisija, a usvojili Vijeće ministara i Europski parlament 3. lipnja 2002. Otvoren je javnim i privatnim osobama kako velikim tako i malima u razdoblju od 2002. do 2006. Cjelokupni proračun FP6 iznosi 17,5 milijardi eura. 

U okviru tog ukupnog iznosa, 12 milijardi eura izdvojeno je za ostvarenje ciljeva programa u sedam tematskih prioriteta:

  1. biološke znanosti, genomi i biotehnologija za zdravlje;
  2. tehnologije informacijskog društva;
  3. nanotehnologije i nanoznanosti; multifunkcionalni materijali te novi proizvodni procesi i uređaji temeljeni na znanju;
  4. aeronautika i svemir;
  5. kvaliteta i sigurnost hrane;
  6. održivi razvoj, globalna promjena i ekosustavi;
  7. građani i upravljanje u društvu temeljenom na znanju.

FP6 se također zalaže za društvo utemeljeno na znanju, područja istraživanja i inovacija koja mnogo obećavaju, potporu malom i srednjem poduzetništvu, te podupire mobilnost ljudi. 

Potočnik bi trebao sudjelovati i na Općoj skupštini Svjetske akademije umjetnosti i znanosti, a u Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti održat će govor na temu "Buduća politika istraživanja EU-a i mogućnosti za Hrvatsku". 

Zagreb će od 17. do 20. studenoga biti domaćin Opće skupštine Svjetske akademije umjetnosti i znanosti na kojoj će svjetski znanstvenici raspravljali o budućnosti znanja s naglaskom na evolucijskim izazovima 21. stoljeća. 

Bit će to prva skupština te akademije u ovome stoljeću i prva u jugoistočnoj Europi, a tijekom trodnevnoga rada održat će se pet plenarnih sjednica i devet radionica.