naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Hrvatska potpisala Memorandum o razumijevanju o pristupanju FP6

ZAGREB, 18. studenog 2005. (Hina) -  Memorandum o razumijevanju o pristupanju Hrvatske Šestom okvirnom programu (FP6) Europske zajednice za istraživanje, tehnološki razvoj i demonstracijske aktivnosti potpisali su u petak u Zagrebu povjerenik Europske komisije za znanost i istraživanje Janez Potočnik i hrvatski ministar znanosti Dragan Primorac.

"Sada ste praktički postali članica EU, što se tiče znanosti i istraživanja. Potpisivanje ovog Memoranduma važno je za Hrvatsku jer su joj sada otvoreni svi programi znanosti i istraživanja", kazao je Potočnik nakon potpisivanja Memoranduma.

Šesti okvirni program EU-a za istraživanje, tehnološki razvoj i demonstracijske aktivnosti najveći je europski istraživački program, a potpisom Memoranduma o razumijevanju hrvatskim se znanstvenicima otvara mogućnost neograničenog pristupa svim natječajima i dobivaju se prava sudjelovanja jednaka onima koje imaju zemlje članice EU.

Potočnik je izrazio zadovoljstvo što je u procesu screeninga znanost i istraživanje bilo prvo otvoreno poglavlje te je istaknuo da je vrlo zadovoljan onime što je Hrvatska pokazala.

Hrvatski premijer Ivo Sanader koji je nazočio potpisivanju Memoranduma također je ponovio koliko je ovaj sporazum važan. 

"Nije slučajno da je određeno da prvo poglavlje u screeningu bude znanost. Time smo dali jasan signal na čemu će se temeljiti budućnost uspjeha Europske unije, ali i Hrvatske", rekao je Sanader. "Ako Hrvatska želi biti kompetitivna i suprotstaviti se ekonomijama koje nadiru, poput Kine i Rusije, jedini instrument za to je znanje", naglasio je Sanader.