naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Web preporuke
Audiovizualni sadržaji na obnovljenom portalu

Europska komisija obnovila je u listopadu portal posvećen audiovizualnim sadržajima za novinare i sve koji profesionalno prate informacije i vijesti vezane uz Europsku uniju. Uz veliku ponudu materijala vezanih uz aktualna zbivanja i brz prijenos foto- i videozapisa, portal sadrži i vrlo bogatu povijesnu arhivu vijesti o EU, koja seže do samih početaka europskih integracija. Portal nudi i profesionalnu pomoć novinarima, novinskim agencijama i tisku koji obrađuje europska pitanja. Svi dostupni materijali zadovoljavaju visoke standarde i do njih se dolazi razmjerno lako, putem jednostavnog ili naprednog pretraživača.

Audiozapisi konferencija za novinstvo povjerenika Europske komisije, izjave pojedinih čelnika država članica i slični važni događaji objavljeni su u MP3 formatu i prenose se putem EbS-a (Europe by Satellite, TV agencija Europske unije). Svaki zapis sastoji se od dva audiokanala: jedan prenosi originalni zvuk, a drugi prijevod zapisa na engleski jezik. Nakon registracije, korisnik može svaki zapis besplatno kopirati na vlastito računalo. Osim na portalu Komisije, audiovizualne zapise može se pronaći još jedino na stranicama Europskoga parlamenta.

Arhiva videozapisa također je bogata i nudi i neke dodatne mogućnosti kao što su najava videa, pregled scena videozapisa ili popis linkova vezanih uz određeni videozapis.

I audio- i video- zbirke podijeljene su u četiri rubrike: Vijesti – pokrivaju tjedna zbivanja; Područje – svrstavaju zbivanja po pojedinim politikama Europske komisije; Arhiva – sadržava povijesnu građu i Pretraživač.

Stranice nude i iscrpan popis s podacima osoblja zaduženog za distribuciju informacija pa novinar ili novinska agencija mogu unaprijed putem faksa ili e-pošte biti obaviješteni o budućim događanjima.
(Autorica: Željka Motika)

Više o tome:

  • Europska komisija:
    • Audiovisual service
    • Europe by Satellite
  • Europski parlament : EP live