naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Web preporuke
Xplora - portal o znanosti i istraživanju za djecu i mladež

Xplora je novi europski portal o znanosti i istraživanju namijenjen djeci i mladima, njihovim nastavnicima, te svima koji sudjeluju u obrazovanju ili informiranju o znanosti, istraživanju i obrazovanju. Portalom upravlja European Schoolnet u okviru projekta PENCIL (Permanent European Resource Centre for Informal Learning) koji se financira sredstvima iz Šestog okvirnog programa (FP6), a kontinuirano ažuriranje dostupnih sadržaja omogućila je  suradnja s mnogobrojnim partnerima (Planet Science, UK , BIONET Online i dr.). 

Osim novosti o projektima iz područja znanosti, obrazovanja i istraživanja, Xplora nastavnicima nudi pedagoške naputke o primjerenim i učinkovitim načinima prenošenja znanja o određenim znanstvenim sadržajima. Osim toga na portalu je dostupna baza podataka (virtualna knjižnica) koja omogućuje pretraživanje on-line izvora o različitim znanstvenim područjima i temama, nudi niz didaktičkih sadržaja i software za nastavnike i djecu različitog uzrasta. Korisnici portala mogu sudjelovati u virtualnom laboratoriju na virtualnim zadacima i projektima koje bi inače bilo preskupo ili neizvedivo provesti u školama, a nastavnici mogu međusobno izmjenjivati iskustva ili zatražiti savjet stručnjaka u okviru rubrike Practice.

Portal nudi novosti koje korisnici mogu i sami ažurirati a nakon jednostavne registracije moguće je na osobnu elektroničku adresu primati newsletter s vijestima iz odabranih područja.

Osim bogatog i preglednog sadržaja, portal se odlikuje i zanimljivim dizajnom, vidljivim već na početnoj stranici, koji bi mogao dodatno motivirati mlade na česte posjete ovom zabavnom portalu.
(Željka Motika)

Više o tome:

  • Xplora  - Početna stranica