naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Web preporuke
Komisija pokrenula novi portal o višejezičnosti u Europskoj uniji

Podsjećajući na izreku «koliko jezika govoriš toliko vrijediš» Europska je komisija pokrenula novi web portal posvećen višejezičnosti u Europskoj uniji dostupan na adresi www.europa.eu.int/languages. Komisija time potvrđuje svoju predanost višejezičnosti u Europi ističući tri područja u kojima jezici imaju značajnu ulogu u svakodnevnom životu građana: društvo, gospodarstvo i odnosi same Komisije prema građanima Unije.

Komisija poziva i države članice da doprinesu  podučavanju, učenju i uporabi različitih jezika. U Obavijesti o novom strategijskom okviru o višejezičnosti (COM(2005)596 final) koju je Komisija usvojila 22. studenog  2005. predstavljene su različite aktivnosti koje promiču i razvijaju jezične vještine i jezičnu raznolikost. Samo preko programa Socrates i Leonardo da Vinci Komisija godišnje ulaže i do 30 milijuna eura u izobrazbu, mobilnost i razmjenu studenata, naglašavajući važnost poznavanja stranih jezika u područjima kao što su tržišno natjecanje ili pokretljivost radnika.

Prepoznavši potrebu za informiranjem građana o Europskoj uniji na njihovom materinjem jeziku, osobito kada se radi o zakonodavstvu, procedurama i politikama, Komisija planira pokrenuti mnoge višejezične web stranice i uspostaviti višejezičnu komunikacijsku politiku kako bi na taj način unaprijedila komunikaciju s europskim građanima te institucijama poput sveučilišta, škola ili predstavnicima «jezične industrije» i medijima. Također se planiraju ulaganja u jezična i njima srodna istraživanja kroz razvoj novih informacijskih i komunikacijskih tehnologija te društvenih i prirodnih znanosti.

Državama članicama Komisija predlaže usvajanje nacionalnih akcijskih planova za promicanje višejezičnosti, daljnja poboljšanja u izobrazbi nastavnika stranih jezika i usvajanje odredaba koje bi omogućile što ranije započinjanje s učenjem barem dva strana jezika. Komisija predlaže i osnivanje Visokog povjerenstva za višejezičnost sastavljenog od nezavisnih stručnjaka koji bi pružali potporu i nadzirali napredak u državama članicama.

U skladu s takvom politikom Europske komisije, portal o višejezičnosti predstavlja jedinstvenu ulaznu točku za javnost, medije i sve zainteresirane o jezicima koji se govore u Europskoj uniji. Informacije na portalu organizirane su po različitim temama. Odabirom teme pristupa se bogato razrađenom sadržaju koji obrađuje gotovo sve vezano uz višejezičnost: od europske lingvističke šarolikosti do politike poticanja učenja stranih jezika i mogućnosti zapošljavanja profesionalnih jezičnih stručnjaka u europskim institucijama. Sadržaj je organiziran na jednostavan i pristupačan način i objavljen na svih dvadeset službenih jezika Europske unije.  

Više o tome:  

  • Europska komisija: Europa i jezici