naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Hrvatska počinje screening za poglavlje o slobodi kretanja kapitala

BRUXELLES, 25. studenog 2005. (Hina) -  Hrvatska u petak u Bruxellesu započinje screening, dubinsku analizu usklađenosti svog zakonodavstva s europskim, za poglavlje sloboda kretanja kapitala, šesto po redu od otvaranja pregovora.

Sloboda kretanja kapitala spada u tzv. četiri slobode (roba, ljudi, usluga i kapitala) na kojima se temelji funkcioniranje jedinstvenog europskog tržišta. 

U petak će predstavnici Europske komisije na sastanku s hrvatskim i turskim pregovaračima objašnjavati europsko zakonodavstvo za ovo poglavlje. Druga bilateralna faza screeninga za ovo poglavlje predviđena je za 21. prosinca kada će hrvatski pregovarači odgovarati na upite Europske komisije i iznijeti razlike između hrvatskog i europskog zakonodavstva. 

Poglavlje slobode kretanja kapitala smatra se srednje teškim, a prema posljednjem Izvješću o napretku Europske komisije Hrvatska je u prošlih godinu i pol dana ostvarila određeni napredak u ovom poglavlju, posebice u pogledu kretanja financijskog kapitala, ali se ističe da će još trebati uložiti značajne napore kako bi se uklonila preostala ograničenja za kretanje kapitala i plaćanja, posebice kod prometa nekretninama.