naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
EK traži daljnje usklađivanje zakonodavstva RH na području javnih nabava

BRUXELLES, 29. studenog 2005. (Hina) - Europska je komisija u utorak u Bruxellesu pozdravila najavu da će Hrvatska do 2007. usvojiti novi Zakon o javnim nabavama, ali traži daljnje usklađivanje hrvatskog zakonodavstva s europskim na tom području i bolju provedbu, te nudi svoju pomoć.

"Naši planovi da do 1. siječnja 2007. izradimo novi Zakon o javnim nabavama i o koncesijama dobro je primljen", izjavila je hrvatska pregovaračica za javne nabave i slobodu kretanja roba Tamara Obradović Mazal nakon druge faze screeninga, dubinske analize usklađenosti hrvatskog zakonodavstva s europskim, za poglavlje javnih nabava.

Hrvatska je prvu fazu screeninga za javne nabave održala 7. studenog zajedno s Turskom. Poglavlje javnih nabava zapravo je dio poglavlja o slobodi kretanja roba, ali je EU neka složenija poglavlja podijelila na više dijelova  kako bi se lakše pregovaralo.

"Pomoć koju nam nudi Europska komisija je normativna i ona će nam pomoći u dizajniranju zakona", rekla je Obradović Mazal.

Cilj nam je ovim novim zakonom, kazala je hrvatska pregovaračica, usvojiti u potpunosti tražene pravne standarde.

Što se tiče Zakona o koncesijama, Obradović Mazal je rekla da Komisija nije zadovoljna postojećim hrvatskim zakonom, jer on ne zadovoljava razinu EU ali je ponudila pomoć i za to područje.

Hrvatski Zakon o koncesijama potječe iz 1992. godine i uz njega postoji još 14 posebnih zakona vezanih za to područje. Taj zakon treba modernizirati i prilagoditi važećoj dobroj praksi u EU, rekla je Obradović Mazal.