naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Druga faza screeninga poglavlja tržišnog natjecanja

ZAGREB/BRUXELLES, 5. prosinca 2005. (Hina) - Hrvatska će u ponedjeljak u Bruxellesu u drugoj fazi screeninga za poglavlje tržišnog natjecanja Europskoj komisiji predstaviti u čemu se hrvatsko zakonodavstvo razlikuje od europskog na tom području.

Tržišno natjecanje obuhvaća politiku tržišnog natjecanja u užem smislu (anti-trust) i kontrolu državnih potpora, a pravila tržišnog natjecanja izravno se provode na području EU-a. Sve zemlje članice Unije moraju  u potpunosti surađivati s Europskom komisijom u provedbi pravila tržišnog natjecanja.

Europsko zakonodavstvo na tom području obuhvaća pravila i postupke za suzbijanje protutržišnog djelovanja poduzeća te za sprečavanje vlada u davanju državnih potpora koje narušavaju tržišno natjecanje na unutarnjem tržištu. 

Europska unija vrlo oprezno pristupa državnim potporama, jer one mogu narušiti trgovinu među zemljama članicama. U slučajevima kada i ako se odobravaju, preferiraju se tzv. "horizontalne potpore" koje se daju za istraživanje i razvoj, malo i srednje poduzetništvo, zaštitu okoliša, poticanje zapošljavanja i one potpore koje su daju siromašnijim regijama u EU-u.

Prva faza screeninga za tržišno natjecanje, četvrto od ukupno 35 poglavlja, održana je 8. studenoga, a hrvatski pregovarač za to područje Olgica Spevec kazala je da je Hrvatska kroz primjenu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju posljednjih godina prilagođavala svoje zakonodavstvo europskom, kao i njegovu provedbu.