naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Degert: Stalno raditi na jačanju ljudskih prava i demokracije

ZAGREB, 6. prosinca 2005. (Hina) -   Ljudska prava i demokratizacija društva ne mogu se uzeti "zdravo za gotovo" već stalno treba raditi na njihovu jačanju i promicanju, rekao je u utorak u Zagrebu šef Delegacije Europske komisije u RH Vincent Degert.

Veleposlanik Degert rekao je to na svečanosti predstavljanja rezultata programa CARDS 2002 - promicanje demokracije i ljudskih prava i Europske inicijative za demokraciju i ljudska prava 2001. (EIDHR).

Oba programa provele su organizacije civilnog društva 2004. i 2005., a pokrivali su projekte razmjerno malog dosega, vezane za demokratizaciju na lokalnoj razini. 

Cilj programa vrijednih više od 11 milijuna kuna bio je promicanje i zaštita ljudskih, manjinskih i građanskih prava, te unaprjeđenje demokracije i civilnog društva. 

Kroz oba programa realizirano je ukupno 26 projekata. Kroz program CARDS vrijedan pola milijuna eura, projekte je provelo pet nevladinih organizacija, a kroz program EIDHR, vrijedan milijun eura, 20 nevladinih udruga.

Veleposlanik Degert rekao je kako Europska unija ustraje na zaštiti ljudskih prava jer je to jedan od temelja funkcioniranja modernih europskih društava koji jamči političku stabilnost i demokratičnost.

"Hrvatska je ostvarila velik napredak u promociji ljudskih, građanskih i manjinskih prava, ali ne smije stati na tome, već dalje treba ulagati napore u njihovo promicanje i jačanje", rekao je Degert na svečanosti.

Potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor, koja je također sudjelovala na svečanosti predstavljanja rezultata dvaju programa, rekla je kako je vrijednost današnje svečanosti velika jer pokazuje jačanje suradnje Hrvatske i Europske unije kroz europski način organiziranja društva.

"Hrvatska Vlada stalno radi na poboljšanju uvjeta funkcioniranja civilnog društva jer je snažno civilno društvo preduvjet stabilne demokratske države", kazala je Jadranka Kosor okupljenima na svečanom predstavljanju projekata.