naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Druga faza screeninga za pravo poslovnog nastana i slobodu pružanja usluga

ZAGREB, 12. prosinca 2005. (Hina) - Hrvatska ovoga tjedna održava drugu, bilateralnu fazu screeninga za poglavlje pravo poslovnog nastana i sloboda pružanja usluga u sklopu kojega će, kako je ranije rečeno, morati osigurati jednake uvjete za svoje i za državljane zemalja EU u započinjanju gospodarske djelatnosti, bilo na trajnoj ili privremenoj osnovi.

Hrvatski će pregovarači, koje za to poglavlje vodi Siniša Petrović, u četvrtak i petak objašnjavati predstavnicima Europske komisije u čemu se hrvatsko zakonodavstvo razlikuje od europske pravne stečevine na tom području, jednom od 35 poglavlja o kojima će se pregovarati tijekom pristupnih pregovora.

Europska pravna stečevina u tom poglavlju, koju će Hrvatska morati prihvatiti u svoje zakonodavstvo, propisuje da države članice moraju osigurati da nacionalno zakonodavstvo ne ometa pravo poslovnog nastana, odnosno pravo na osnivanje tvrtki, te slobodu pružanja prekograničnih usluga bilo gdje unutar Europske unije.

Također postoje usklađena pravila koja se moraju poštivati da bi unutarnje tržište funkcioniralo, a to se ponajviše odnosi na financijski sektor te pravila o zaštiti osobnih podataka i određenih usluga informacijskog društva. Tu su još i pravila o uzajamnom priznavanju kvalifikacija za određena zanimanja.

Hrvatsku radnu skupinu za poglavlje pravo poslovnog nastana i sloboda pružanja usluga, koje spada među zahtjevnija poglavlja u prilagodbi europskom zakonodavstvu i praksi, vodi Tatjana Josipović.