naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Web preporuke
EURES – portal o radnoj pokretljivosti

Jedan od najposjećenijih portala na poslužitelju EUROPA je EURES - portal Europske komisije posvećen pokretljivosti radne snage.  Obiljem sadržaja EURES predstavlja idealnu polaznu točku za sve građane Unije koji traže posao – na raspolaganju su informacije o više od milijun i pol slobodnih radnih mjesta diljem EU.  EURES je dio mreže Europskih službi za zapošljavanje (European Employment Services) koje je Komisija osnovala 1993. godine u suradnji s nacionalnim službama za zapošljavanje kako bi olakšala pokretljivost radnika unutar Europskog gospodarskog prostora (European Economic Area). Sam portal pokrenut je  2003. godine i namijenjen je svima koji traže posao ili mogućnost školovanja u nekoj drugoj državi članici, te poslodavcima koji žele zaposliti radnike iz neke od 25 članica. Sadržaji na portalu su besplatni i dostupni na 20 službenih jezika EU.

Osim pregleda slobodnih radnih mjesta razvrstanih po državama, EURES nudi jasne i lako dostupne informacije o životnim i radnim uvjetima u drugoj državi članici (zdravstveno osiguranje, radno vrijeme, uvjeti na tržištu rada i sl.). Korisnici mogu na portalu objaviti svoj životopis ili provjeriti ispunjavaju li uvjete koje navode poslodavci u natječajima za pojedina raspoloživa radna mjesta.

Iako je EURES izuzetno koristan, nedavna su ispitivanja pokazala kako je nužno uvesti stanovite promjene kako bi se povećao broj korisnika. EURES slovi i kao portal namijenjen pretežno radnicima s niskim stupnjem naobrazbe pa je broj visoko obrazovanih korisnika premalen u usporedbi s potencijalima portala. U tom se smislu početkom 2006. godine očekuju osvježenja i daljnje prilagodbe portala kako bi se u potpunosti iskoristile sve njegove mogućnosti i zadovoljile potrebe širokog kruga korisnika. Planirano je naslovnicu portala redizajnirati i podijeliti na dvije osnovne rubrike: jednu za poslodavce, a drugu za posloprimce, osvježiti rubriku životopisa, te uvođenjem odjeljka «My EURES» korisnicima omogućiti personalizirani pristup i pretraživanje portala.  (Ž. M.)

Više o tome:

  • Europska komisija: Opća uprava za zapošljavanje i socijalna pitanja: EURES - European Job Mobility Portal