naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Postignut dogovor oko europskog proračuna za razdoblje 2007. - 2013.

U subotu 17. prosinca čelnici vlada 25 država članica Europske unije usvojili su na summitu u Bruxellesu novi europski proračun za razdoblje 2007. - 2013. godine.

Postignuti dogovor koji je novinarima objavio britanski premijer Tony Blair predviđa proračun od 862,3 milijarda eura, što je 1,045 posto europskog BDP-a tj. oko 13 milijardi eura više od prvobitnog britanskog prijedloga.

London će u sedam godina, a počevši od 2009. izgubiti svoj rabat od 10,5 milijardi eura čime će financirati troškove prošlogodišnjeg proširenja Europske unije i pomoći novim državama članicama.

Dogovor obvezuje i Komisiju da izvrši reviziju europskih rashoda i prihoda te preispita Zajedničku poljoprivrednu politiku (Common Agricultural Policy - CAP) na koju se troši gotovo polovica sredstava, a od koje su do sad najviše koristi imale upravo Velika Britanija i Francuska. Nizozemska, koja je do sad izdvajala najviše sredstava u EU proračun po glavi stanovnika, smanjit će svoje izdatke za milijardu eura, dok će Poljska dobiti dodatna dva milijuna eura.

Planira se osnovati i fond za pomoć radnicima koji će zbog strukturnih reformi ostati bez posla. Fond će raspolagati s maksimalno 500 milijuna eura godišnje.

Dogovor o novom proračunu spriječio je još jednu krizu Europske unije nakon odbacivanja Europskoga ustava ljetos, no još uvijek ostaje upozorenje Josepa Borrella, predsjednika Europskog parlamenta, da proračun, u okviru postupka suodlučivanja, mora  biti potvrđen u Parlamentu apsolutnom većinom. (Ž. M.)

Više o tome: