naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Eurostat: Hrvatski BDP po stanovniku u 2004. upola manji od prosjeka EU

ZAGREB/BRUXELLES, 20. prosinca 2005. (Hina) - Hrvatska se u 2004. nalazila u donjem dijelu ljestvice europskih zemalja po kriteriju BDP-a po stanovniku mjereno kupovnom moći, koji je upola manji u odnosu na prosjek Europske unije, revidirani su podaci Eurostata, europskog ureda za statistiku, objavljeni u utorak. 

Tako je u 2004. BDP po stanovniku mjereno kupovnom moći u Hrvatskoj iznosio 46, a u 2003., po konačnim podacima Eurostata, 45 posto prosjeka 25-člane Unije.

Usporedbe radi, u eurozoni je prosječan BDP po stanovniku mjereno kupovnom moći u 2004. bio sedam posto viši od prosjeka u EU i ostao je nepromijenjen u odnosu na 2003. 

Najviši je BDP po stanovniku zabilježen u Luksemburgu gdje je bio više nego dva puta veći od europskog prosjeka. Slijedi Irska s BDP-om 40 posto iznad europskog prosjeka te Nizozemska Austrija, Danska, Belgija, Švedska i Velika Britanija s BDP-om oko 20 posto iznad europskog prosjeka.

Finska, Francuska i Njemačka bilježe BDP po stanovniku oko 10 posto iznad prosjeka EU dok su Italija i Španjolska izjednačene s prosjekom.

Cipar, Grčka i Slovenija ostvarile su u 2004. BDP oko 20 posto niži od prosjeka u EU, Portugal, Češka i Malta imaju BDP oko 30 posto ispod prosjeka. Mađarski BDP je 40 posto ispod prosjeka, dok Slovačka, Estonija, Poljska i Litva bilježe upola manji BDP u odnosu na prosjek u EU. Latvijski BDP po stanovniku bio je 43 posto prosjeka, objavio je Eurostat.