naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
EK i zemlje jugoistočne Europe postigli dogovor o ECAA

ZAGREB/BRUXELLES, 20. prosinca 2005. (Hina) - Europska komisija i osam zemalja jugoistočne Europe - Hrvatska, Albanija, BiH, Bugarska, Rumunjska, Makedonija, Srbija i Crna Gora i UNMIK, kao i Norveška i Island, postigli su u utorak dogovor o formiranju zajedničkog europskog zračnog prostora (European Common Aviation Area - ECAA). 

Europski zajednički zračni prostor stvorit će učinkovitu europsku zračnu transportnu mrežu, koja veže ljude, zemlje i kulture i igra vitalnu ulogu u budućoj integraciji i razvoju Europe kao cjeline, kaže se u priopćenju Komisije. 

Pregovori o zajedničkom prostoru počeli su u ožujku 2005. i u manje od godine dana su završeni. Očekuje se da će sporazum biti potpisan pod austrijskim predsjedanjem Unijom, i brzo potom stupiti na snagu.

ECAA se temelji na dva neodvojiva stupa: harmonizaciji standarda i uredbi o sigurnosti, konkurentnosti, socijalnoj politici i pravima potrošača u zračnom prometu. Harmonizacija zakona s europskim pravilima pokazuje želju zemalja jugoistoka Europe da dijeli europske vrijednosti i principe, a pripadnost ECAA-u  također će pomoći kandidatskim zemalja u pripremi za članstvo u EU, naglašava Komisija.

Svih osam zemalja prihvatilo je uskladiti nacionalne zakone o zračnom prometu sa čitavom serijom pravila EU u tom području.

Drugi stup je otvaranje tržišnih mogućnosti za zračnu industriju na obje strane čime se stvara jedinstveno tržište za 35 zemalja i više od 500 milijuna ljudi. 

Više o tome:

  • Europska komisija: Opća uprava za tisak i informiranje: RAPID: Single market for aviation to be extended to South East Europe, IP/05/1648, 20. 12. 2005.