naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
EU se neće izravno miješati u hrvatsko-slovenski spor oko granica

LJUBLJANA, 11. siječnja 2006. (Hina) - Europska unija neće se izravno miješati u hrvatsko-slovenski spor oko graničnih pitanja, ali postoji mogućnost posredovanja, odnosno pružanja dobrih usluga preko Visokog predstavnika za vanjsku politiku i sigurnost Javiera Solane, rekao je u srijedu u slovenskom parlamentu austrijski veleposlanik u Ljubljani Valentin Inzko.

On je članovima Odbora za vanjsku politiku predstavio prioritete predsjedanja Austrije Europskom unijom, te u nastavku odgovarao na pitanja uključujući i pitanje o granici između Slovenije i Hrvatske.

"Europska unija se u to neće izravno miješati", rekao je Inzko, dodajući da postoji mogućnost da EU Sloveniji i Hrvatskoj ponudi "dobre usluge" preko Solane.

Takve usluge došle bi u obzir samo ako dvije države ne postignu bilateralni dogovor, rekao je Inzko, te dodao da EU uvijek želi da se sporna pitanja rješavaju bilateralno.

"Vjerujem da ćete postići bilateralni dogovor, a ako stvarno ne bi išlo, onda je moguće posredovanje", rekao je Inzko.

Inzko je naglasio da je prošla godina za regiju bila važna i da je Hrvatska s kojom su otvoreni pregovori "otišla najdalje" u približavanju EU. Uključenje svih država zapadnog Balkana u EU mora biti dugoročna perspektiva, dodao je Inzko.