naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Europski sindikati protiv Bolkesteinove direktive

Prijedlog zakona koji propisuje liberalizaciju tržišta usluga u EU, poznat pod imenom Bolkesteinova direktiva, u proceduri je donošenja od siječnja 2004. godine. Direktiva je nazvana tako po svom predlagatelju i bišem povjereniku za unutarnje tržište Fritsu Bolkesteinu. Cilj je direktive širenje unutarnjeg tržišta na sektor pružanja usluga, koji je još uvijek podijeljen na dvadeset i pet zasebnih tržišta. O prijedlogu direktive trebao bi 14. veljače 2006. raspravljati Europski parlament.

Europska komisija smatra da bi direktiva trebala pridonijeti stvaranju novih radnih mjesta i ubrzanju gospodarskog rasta u zemljama članicama. Protivnici Bolkesteinove direktive ističu pak da ona predviđa preveliku liberalizaciju usluga. Odedba koji izaziva najviše kontroverzi propisuje da bi svaka uslužna tvrtka mogla poslovati  u svim zemljama članicama, pri čemu bi bila dužna poštovati samo  zakone zemlje u kojoj je registrirana. Na ilustrativnom primjeru to znači da bi svaka multinacionalna kompanija koja ima sjedište u jednoj od zemalja članica mogla primjenjivati radno-socijalna prava iz zemlje poslovnog nastana u svim zemljama u kojima posluju unutar EU. To bi dakle značilo da plaće i prava iz radnog odnosa mogu postati nepovoljnije za radnike.

Zbog ovakvog sadržaja prijedloga Direktive Europska konfederacija sindikata  (ETUC) zatražila je 11. siječnja 2006. od austrijskog predsjedništva Europske unije da unese promjene u prjedlog Direktive. ETUC prvenstveno zahtjeva da javne službe budu isključene iz područja provedbe teksta Direktive i da Direktiva uspostavi ravnopravna pravila igre između  davatelja usluga, a ne ohrabrivati nelojalnu konkurenciju, smanjujući pri tome sadašnja prava radnika. 

O angažranosti udruga civilnog društva i sindikata da se sprostave potpisivanju direktive svjedoči i inicijativa “StopBolkestein” koja na web stranici http://www.stopbolkestein.org/ prikulja potpise  građana ne bi li se i na taj način utjecalo na institucije Unije da ne usvoje predloženi tekst Direktive. (A.P.)  

Više o tome: