naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Budućnost patentne politike EU

Do 31. ožujka 2006. otvorena je javna ravna rasprava o smjeru razvoja patentne politike  na razini EU. Dobra pravila zaštite industrijskog vlasništva čiji je važni dio patentna politika , važno je, prema mišljenju Komisije, za jačanje konkurentnosti europske industrije. Industrijsko vlasništvo, uključujući patente, jedno je od sedam glavnih međusektorskih inicijativa nove industrijske politike pokrenute u listopadu 2005 (IP/05/1225). Patent Zajednice je i jedna od mjera kojom se nastoje ostvariti ciljevi Lisabonske strategije, tj. da EU do 2010. postane najkonkurentnije svjetsko gospodarstvo sposobno za održiv rast.

Javna rasprava usredotočena je na tri pitanja: patent Zajednice, kako unaprijediti patentni sustav u EU i područja na kojim je moguće usklađivanje patentne zaštite. Komisija traži i mišljenja koje bi se akcije trebale poduzeti za vrijeme razrade patenta Zajednice, u okvirima postojećeg sustava, ili usklađivanjem propisa država članica te međusobnim priznavanjem nacionalnih patenata. Podjela nadležnosti sudova u sporovima vezanim uz patentno pravo također je pitanje o kojem se traži mišljenje zainteresiranih strana.

Više o tome:

    • Europska komisija: Jedinstveno tržište: industrijsko vlasništvo
    • Europska komisija: Opća uprava za jedinstveno tržište i usluge: Uptinik o patentnom sustavu u Europi