naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Bruxelles: Nastavljen screening za poglavlje sloboda kretanja roba

BRUXELLES, 16. siječnja 2006. (Hina) - Postupak screeninga, dubinske analize usklađenosti zakonodavstva s europskom pravnom stečevinom, nastavljen je u ponedjeljak u Bruxellesu sastankom hrvatskih pregovarača s predstavnicima Europske komisije za poglavlje Sloboda kretanja roba. 

 Prema izjavi voditeljice radne skupine za ovo poglavlje Tamare Obradović Mazal, hrvatski će zakonodavac ubuduće kod donošenja pravila za stavljanje pojedinih proizvoda na tržište morati voditi računa da ta pravila ne ometaju pristup proizvodima iz drugih zemalja Europske unije na domaće tržište.

Sloboda kretanja roba spada u tzv. četiri slobode (kretanje roba, kapitala, osoba i usluga), na kojima se temelji funkcioniranje jedinstvenog europskog tržišta.

U sklopu priprema za ulazak u članstvo postoji mogućnost da će Hrvatska gospodarska komora morati odustati od svoje kampanje "Kupujmo hrvatsko!". Tamara Obradović Mazal je rekla da su predstavnici EK u ponedjeljak spominjali sličan primjer Irske od prije 20 godina kada je zbog kampanje "Kupujmo irsko!" završila pred Europskim sudom pravde.

"Takav slučaj nam je prezentiran i mi ćemo naravno organizirati vlastitu kampanju u svjetlu odluke Europskog suda pravde", rekla je Obradović Mazal.

Prva eksplanatorna faza screeninga za poglavlje sloboda kretanja roba trajat će do kraja ovog tjedna tijekom kojeg će predstavnici Europske komisije objašnjavati predstavnicima Hrvatske i Turske europsku pravnu stečevinu za to poglavlje.

Hrvatska će u sklopu priprema za ulazak u članstvo morati unijeti u svoje zakonodavstvo direktive koje se odnose na standardizaciju pojedinih proizvoda te brojne druge propise.

Prema mišljenju Europske komisije, Hrvatska je osnivanjem agencija i državnih zavoda uspostavila temelje za administrativnu strukturu koja je potrebna za normizaciju, ocjenu sukladnosti i nadzora nad tržištem. Međutim, ističe Komisija, pred Hrvatskom je još velik posao na usklađivanju u ovom području.