naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Eurobarometer – energetika: u Hrvatskoj pazimo na potrošnju auta

Eurobarometer je tijekom listopada i studenoga  2005. u 25 država članica, u dvije pristupne zemlje (Rumunjska i Bugarska) i  2 kandidatkinje (Hrvatska i Turska) proveo istraživanje koje je pokazalo da bi gotovo polovica građana EU (47%)  voljela da se odluke o ključnim energetskim pitanjima (sigurnost opskrbe, rastuća potrošnja i klimatske promjene) donose na razini EU. 37% građana zalaže se da se takve odluke donose na nacionalnoj, a 8% na lokalnoj razini. Potpora takvom donošenju odluka manja je u pristupajućim zemljama i zemljama kandidatima, među njima i Hrvatskoj, nego među starih 15 zemalja EU.

Najbrojniji su pristaše odlučivanja o energetskim pitanjima na europskoj razini na Cipru (62 posto), u Grčkoj (61 posto), Nizozemskoj (59 posto) i Italiji (59 posto), a najmanje ih ima u Finskoj (23 posto). U Hrvatskoj 39 posto ispitanih podupire donošenje odluka na europskoj razini, a 40 posto na nacionalnoj. 

Istraživanje je pokazalo da osam od deset europljana uzima u obzir potrošnju kada kupuje uređaje koji koriste električnu energiju. Veća se pozornost pridaje pri kupovini automobila i hladnjaka (gotovo za 60% ispitanika potrošnja je faktor pri kupovanju tih uređaja), nego pri kupovini žarulja (43%). Usprkos odstupanjima između pojedinih država, načelno u novim članicama se više pazi na potrošnju nego u EU-15. U Hrvatskoj 38% ispitanika poklanja pažnju razini potrošnje energije kad kupuje hladnjak a 61% pri kupovini automobila. Kada se radi o promjenama ponašanja u korištenju automobila, porast cijena benzina na 2 eura imao bi različiti utjecaj na europske građane: više od dvadeset posto građana EU kaže da bi koristilo automobil "mnogo rjeđe", a trideset posto "nešto rjeđe".

Povećanje cijena benzina na 2 eura imalo bi najveći utjecaj na građane Češke gdje bi 33 mnogo rjeđe koristilo vozilo, 27 posto nešto rjeđe, a 20 posto kao i inače, potom Slovačke, Poljske i Austrije. S druge strane Irci, Ciprani, Maltežani i Nizozemci, a posebno Slovenci (njih 47 %) kazali su da bi koristili automobil jednako često. U Hrvatskoj bi 26 % puno rjeđe koristilo automobil, 23 % nešto rjeđe a 27 % uobičajeno.

Više o tome:

  • Eurobarometer: Europljani za zajedničku energetsku politiku