naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Odbor Europskog parlamenta pozvao Hrvatsku i Sloveniju na dobrosusjedstvo

BRUXELLES/LJUBLJANA,26. siječnja 2006.(Hina) -  Vanjskopolitički odbor Europskog parlamenta u četvrtak je u Bruxellesu pozvao Hrvatsku i Sloveniju da međusobna pitanja riješe "u duhu dobrosusjedstva i  međusobnog poštovanja". Poziv je sadržan u prijedlogu izvješća o proširenju Europske unije koje se odnosi na zemlje uključene u taj proces, dakle i na Hrvatsku. O izvješću će se na jednom od idućih  plenarnih zasjedanja izjasniti i Europski parlament, prenosi slovenska agencija STA.

Prijedlog izvješća o napretku zemalja zapadnog Balkana u procesu  proširenja Europske unije sastavio je predsjednik odbora, ugledni član njemačkog CDU-a Elmar Brok, a amandman u kojemu se Slovenija i Hrvatska pozivaju da svoja pitanja riješe, podnijela su dva zastupnika socijalističkih stranaka Hannes Swoboda (Austrija) i Jan Marinus Wiersma (Nizozemska), javila je STA koja dodaje da je u dokumentu konstatiran napredak Hrvatske u regionalnoj suradnji, odnosima sa susjednim državama i u okviru regionalnih inicijativa, ali da je Hrvatska pozvana na dodatne napore za rješenje preostalih bilateralnih pitanja, "osobito onih vezanih za granicu i vlasništvo".

Slovenska agencija ističe da je izvješće o proširenju na odboru usvojeno tek u trećem pokušaju, a glavni problem  bio je u spominjanju alternative punopravnom članstvu u Europskoj uniji za kandidatkinje, pri čemu se opet po svoj prilici radilo o pitanju kandidature Turske koja je s EU već započela pregovore.

Problem je, navodi slovenska agencija, riješen kompromisnom formulacijom po kojoj bi europski zastupnici pozvali Europsku komisiju da do kraja ove godine pripremi izvješće o tome kako definirati sposobnost Unije za primanje novih članica. To bi trebalo napraviti do kraja ove godine i ocjena do koje se bude došlo trebala bi odrediti daljnji raspored pristupnog procesa zemalja-kandidatkinja.

Prijedlog usvojen na odboru za vanjsku politiku spominje da blokada u postupku usvajanja Europskog ustava umanjuje sposobnost Unije za prijem novih članica. Navodi se također da se prije definitivne odluke o bilo kojoj novoj članici EU-a za to moraju osigurati adekvatni proračunski izvori.