naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Bilateralni screening za poljoprivredu

ZAGREB/BRUXELLES, 30. siječnja 2006. (Hina) -   Bilateralna faza screeninga za poglavlje poljoprivrede i ruralnog razvoja, jedno od najtežih u procesu pristupanja Hrvatske Europskoj uniji, započela je u ponedjeljak u Bruxellesu.

Stotinjak hrvatskih stručnjaka i pregovarača, koji su stigli u Bruxelles s više od 500 stranica dokumenata, predstavit će tijekom četiri dana Europskoj komisiji stanje u hrvatskoj poljoprivredi.

U ponedjeljak, prvog dana, hrvatski će stručnjaci predstaviti opće stanje u području poljoprivredne politike - zakonodavstvo, nacionalne i regionalne institucije, državne potpore i financijske instrumente, instrumente kontrole, te trgovinske mehanizme.

Drugi dan predviđen je za predstavljanje sektora mlijeka i mliječnih proizvoda, goveđeg, ovčjeg, kozjeg i svinjskog mesa, peradi, jaja i meda, te područja organizacije tržišta specijaliziranih usjeva  (maslinovo ulje, duhan, sjeme, hmelj, kakao i proizvodi od čokolade, kava i cikorija).

Treći dan na dnevnom će redu biti detaljnije upoznavanje predstavnika Europske komisije sa sektorom žitarica, lana, konoplje, dudovog  svilca, šećera, ruralnog razvitka i ekološke poljoprivrede, te sa sustavom zemljopisnih i tradicionalnih oznaka.

Posljednjeg dana screeninga predstavit će se tijek uspostave agencije za plaćanje, sustav promocije poljoprivrednih proizvoda, sektor vina i  alkoholnih pića, te tržište voća, povrća, banana i cvjećarstva.

Prva, eksplanatorna faza za poglavlje poljoprivrede i ruralnog razvoja, održana je od 5. do 9. prosinca prošle godine.