naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Počinje screening za poglavlje carinske unije

ZAGREB, 30. siječnja 2006. (Hina) - Eksplanatorna faza screeninga za poglavlje carinske unije održat će se u utorak i srijedu u Bruxellesu gdje bi predstavnici Europske komisije hrvatskim pregovaračima detaljno trebali predstaviti europsku pravnu stečevinu na tom području, najavilo je u ponedjeljak hrvatsko Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija.

Analitički pregled pravne stečevine priprema je za pristupne pregovore, a provodi se s ciljem upoznavanja država kandidata s pravnom stečevinom Europske unije. Screening također služi da bi se utvrdilo kada je moguće započeti pristupne pregovore o pojedinom poglavlju.

Članovima pregovaračke skupine predstavnici Europske komisije prvog će dana detaljno objasniti pravnu stečevinu koja obuhvaća carinske postupke, carinska oslobođenja, provoz, te postupke s ekonomskim učinkom.

Drugog dana sastanka bit će predstavljena pravna stečevina u području carinske klasifikacije i tarife, carinske vrijednosti, podrijetla robe, te međunarodne carinske suradnje.

Druga, bilateralna, faza screeninga za poglavlje carinske unije planirana je za 15. i 16. ožujka godine u Bruxellesu, kada će članovi hrvatske pregovaračke skupine prezentirati do sada ostvarenu razinu usklađenosti s pravnom stečevinom u ovom poglavlju.