naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Poglavlje carinska uniji: Koliko se možemo uskladiti?

Specifičnost poglavlja o carinskoj uniji jest činjenica da EU, kao carinska unija nema svoje carinske službe, nego poslove carinjenje obavljaju one zemlje članice, čije su granice ujedno i vanjske granice EU-a.

To znači da će Hrvatska s danom ulaska u EU preuzeti carinske poslove  od Slovenije i Mađarske. Ulaskom u EU, hrvatski carinici neće više raditi na granici sa Slovenijom i Mađarskom, nego će se premjestiti na istočne granice s Bosnom i Hercegovinom i Srbijom i Crnom Gorom, koje su ukupno duge 1200 kilometara. Do stupanja u članstvo carinska se uprava mora osposobiti za obavljanje te zadaće. To uključuje i prilagodbu informatičkog sustava za obavljanje poslova carinske administracije za EU.

Valja napomenuti da na području carina pravna stečevina EU sadrži  dijelove koji se ne mogu preuzeti prije stupanja u punopravno članstvo. Primjerice, Hrvatska u ovom trenutku ne može preuzeti niz trgovinskih sporazuma koje EU ima s trećim zemljama jer  nije jedna od strana u tim sporazumima, stoga je pravno i tehnički nemoguće usklađivanje u tom dijelu. Ulaskom u EU, ona će u svoje zakonodavstvo preuzeti te sporazume tako da će usklađivanje uslijediti automatski.

Prije pristupanja EU Hrvatska još treba uskladiti propise o carinskim jamstvima, provozu i carinjenju malih vrijednosti.