naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Vijeće o zapadnom Balkanu

Vijeće je pozdravilo obavijest koju je izdala Komisija -  Zapadni Balkan na putu prema EU: učvršćivanje stabilnosti i promicanje prosperiteta kao odličan temelj za nastavak daljnjeg rada i pripremu neformalnog sastanka u Salzburgu.

Usvojena su Europska partnerstva s Albanijom, Bosnom i Hercegovinom, Makedonijom i Srbijom i Crnom Gorom (uključujući  Kosovo). Da podsjetimo, Europska partnerstva utvrđuju načela, prioritete i uvjete za dodjelu financijske pomoći Zajednice. Ovogodišnja  partnerstvo utvrđuju nove prioritete za svaku pojedinu zemlju na temelju izvještaja o napretku koje je iznijela Komisija.  

U dijelu o Kosovu, Vijeće je izrazilo žaljenje zbog smrti Ibrahima Rugove i pozvalo sve stranke Kosova i njihove vođe na zajednički rad radi daljnjeg napretka i rješavanju statusa Kosova.

Vijeće je za posebnog predstavnika EU za Bosnu i Hercegovinu imenovalo  Christiana Schwartz- Schilling. Pozdravilo je raspravu o reformama ustava u Bosni i Hercegovini, koju je podržala i međunarodna zajednica. Istaknuta je potreba za nastavkom procesa i sve većom ulogom Bosne i Hercegovine (u odnosu na međunarodnu zajednicu) u razvoju novih ideja i samog procesa. U tom kontekstu Vijeće podržava jačanje središnjih institucija države kako bi bile učinkovitije i bliže europskim standardima.

U vezi sa Srbijom i Crnom Gorom, Vijeće je istaklo ustavnu odredbu koja omogućava republikama da  nakon perioda od tri godine održe referendum o neovisnosti. Takav proces mora biti usklađen s međunarodno priznatim demokratskim standardima i ključan je element za stabilnost i brzinu napretka prema Europskoj uniji. Vijeće je ponovilo važnost potpune suradnje Srbije i Crne Gore te Bosne i Hercegovine s Međunarodnim sudom u Hagu i uvjetovanost napretka pregovora o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju o suradnji. Srbija i Crna Gora pozvane su da poduzmu mjere koje će osigurati da se bjegunci, Radovan Karadžić i Ratko Mladić pojave u Haagu.

U okviru rasprave o vanjskim odnosima, Vijeće je prihvatilo produžilo zabranu ulaska u EU za osobe iz Makedonije koje se smatraju ekstremistima, te je popis tih osoba proširen. 

Hrvatska se u zaključcima ne spominje.