naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Europski parlament predlaže reforme Međunarodnog monetarnog fonda

Države članice EU trebaju bolje koordinirati svoje pozicije unutar Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), a Fond bi trebao značajnije doprinijeti Milenijskim razvojnim ciljevima, glavni su  zaključci Odbora za ekonomska pitanja Europskog parlamenta usvojeni 31. siječnja 2006. godine.  

Tema izvještaja Odbora je strateška ocjena Međunarodnog monetarnog fonda. Prijedlog da EU ima samo jedno mjesto u Međunarodnom monetarnom fondu, koje bi zajednički držala Komisija i Ecofin, a djelovali bi pod nadzorom Europskog parlamenta odbijen je, a predlaže se da Eurozona, ili ako je moguće, Europska zajednica, glasa kao jedinstveni blok. Ako Europska zajednica postane članom Međunarodnog monetarnog fonda, držat će 31, 92 % glasačkih prava, ostavljajući iza sebe Sjedinjene Američke Države, koje su još uvijek glavni dioničar Fonda sa 17, 11 %.

Parlament smatra da Međunarodni monetarni fond treba revidirati podjelu kvota i glasačkih prava da bi bolje odrazio trenutno stanje svjetske ekonomije te pomogao novim gospodarstvima i zemljama u razvoju. Odbor također predlaže bolju koordinaciju između MMF-a i Svjetske banke  da bi se promovirala razvojna pitanja i postizanje Milenijskih ciljeva.

Vezano uz liberalizaciju financijskih usluga u zaduženim zemljama, članovi Odbora za ekonomska pitanja smatraju da ona treba biti postupna i stabilna, te usklađena s institucionalnim sposobnostima svake od zemalja. Slično, liberalizacija u državama s niskim   dohotkom mora se odvijati u okvirima Svjetske trgovinske organizacije.  Konačno, Odbor smatra da zadužene države ne moraju potpuno otvoriti tržište, nego da u odreženom vremenskom razdublju mogu zaštititi pojedine industrije.

Konačno, Europski parlament podržao namjeru za razvojem obrazovnog i zdravstvenog sustava zemalja u razvoju, te predložio  da MMF razvija politike za prevenciju nove dužničke krize te pozdravio širenje inicijativa prema jako zaduženim državama.