naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Najave i događanja
Statut i deklaracija o osnivanju Jadranske euroregije

U Veneciji se danas, 6. veljače 2006., na međunarodnoj konferenciji koju je otvorio glavni tajnik Vijeća Europe Terry Davis potpisuje zajednička deklaracija o osnivanju Jadranske euroregije i donosi njezin statut.

U studenom su 2004. u talijanskom gradu Termoli, predstavnici lokalnih vlasti iz šest jadranskih država s obje strane Jadrana potpisali protokol o osnivanju Jadranske euroregije (JER).

Jadranska će euroregija ovom deklaracijom ujediniti šest zemalja s obje strane Jadranskog mora: sedam talijanskih regija uz Jadran, tri slovenske primorske općine, sedam hrvatskih jadranskih županija, Hercegovačko-neretvanski kanton u BiH, čitavu Crnu Goru i sedam albanskih jadranskih pokrajina.

Imat će status neprofitne pravne osobe, a predstavljat će je predsjednik, Ivan Jakovčić. Imat će skupštinu, izvršni i nadzorni odbor, kao i stalne komisije: za okoliš, turizam i kulturu, poljoprivredu, ribarstvo i transport i infrastrukturu.

JER već posjeduje i znak i zastavu, u dvije boje, svijetloplavoj i tamnoplavoj, sa stiliziranim krugom kojega u središtu zastave čini šest simbola riba. Postoji i karta regije, koja uključuje sve pokrajine i države na obje strane Jadrana.

Sjedište Jadranske euroregije bit će u Puli, a imat će i svoje predstavništvo u Bruxellesu.

Sve će jadranske euroregije imati ravnopravan status, zbog čega su ravnomjerno zastupljene zapadna, istočna, sjeverna, središnja i južna obala Jadrana, a izvršni odbor zasjedat će svaki put u drugoj državi.

Jadranska euroregija osniva se zbog međusobne zemljopisne upućenosti i korištenja zajedničkih prirodnih resursa i prometnih veza, odnosno očuvanja Jadrana kao vrijednog prirodnog resursa. Osnivači pritom žele uključiti vlastite projekte u programe što ih financira Europska unija.

Ciljevi Jadranske euroregije naglasak stavljaju na očuvanju stabilnosti svih uključenih regija, jačanju socijalne i gospodarske kohezije i održivom razvoju ( unapređivanje poljoprivrede, ribarstva i turizma, s posebnim naglaskom na zaštitu okoliša), i konačno, glavni politički cilj - integracija svih država na Jadranu u Europsku uniju.

Uz to, jedan od ciljeva Jadranske euroregije jest poboljšanje kvalitete života i standarda stanovništva u svim regijama udruženim u Jadransku euroregiju, koju čini ukupno 22 milijuna ljudi.

 

Više o tome:

 

  • Jadranska euroregija 
  • DEUTSCHE WELLE: Osniva se Jadranska euroregija
  • Jadranska euroregija: Šibenčani protiv Jakovčićeva stila