naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Slobodno kretanje radnika – pozitivni učinci proširenja

Izvješće Europske komisije o slobodi kretanja radnika objavljeno  8. veljače 2006. pokazuje da je kretanje radnika iz novih zemalja članica EU središnje i istočne Europe (EU10), prema „starim“ članicama (EU15)  imalo uglavnom pozitivne učinke, a učinci su manji od predviđenih. 

Radnici iz EU10 pomogli su smanjenju nestašice radne snage u državama  koje nisu primijenile ograničenja nakon proširenja u svibnju 2005. (Irska i Švedska, dok je Velika Britanija primijenila registracije umjesto dozvola, više o modelima pojedinih država pogledajte ovdje) ekonomski rast bio je veći nego u ostalim članicama,  a smanjila se zaposlenost. Iskustvo pokazuje da se u nekima od  dvanaest „starih“ članica u kojima se primjenjuju prijelazne odredbe javljaju nepoželjne popratne pojave, kao npr. viša razina neprijavljenih  radnika i samozapošljavanja radi formalnog statusa.

Statistike pokazuju da je kretanje radne snage nakon proširenja bilo manje od očekivanog. Državljani iz novih članica (EU10) čine od 1%  populacije radne dobi u svim zemljama osim u Austriji (1,4% u 2005.) i Irskoj (3,8%u 2005). Irska je imala relativno najveći ulazak radnika.

«Izvješće o djelovanju prijelaznih odredbi » pokazuje da je udio nekvalificirane radne snage iz novih država znatno manji od nacionalnih prosjeka.

Na temelju ovih rezultata Vladimir Špidla, povjerenik EU za zapošljavanje i socijalnu politiku, preporučuje državama članicama da pažljivo razmotre opravdanost primjene prijelaznih odredbi. Nacionalna ograničenja ograničeno su djelovale na nadzor kretanja radnika, pa nije utvrđena izravna veza između kretanja radnika i postojanja prijelaznih odredbi.

Ugovor o pristupanju određuje da države članice do 30. travnja 2006. moraju odlučiti o podizanju nacionalnih ograničenja slobodnom kretanju radnika, koje su uvele sve „stare“ članice  osim Irske, Velike Britanije i Švedske za radnike iz osam novih članica iz srednje i istočne Europe. Recipročna ograničenja za radnike iz starih članica uvele su Mađarska, Poljska i Slovenija.

Ograničenja za kretanje radnika mogu se primjenjivati do 30. travnja 2009., te nakon toga produžiti za još najviše dvije godine.

 

Više o tome:

Europska komisija:  

  • http://europa.eu.int/comm/employment_social/emplweb/news/news_en.cfm?id=119 
  • http://europa.eu.int/eures/main.jsp?lang=en&acro=free&step=0
  • http://europa.eu.int/comm/employment_social/free_movement/docs_en.htm