naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Najave i događanja
Barosso i Rehn u Zagrebu

Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barosso i povejrenik za proširenje Olli Rehn će u sklopu četverodnevnog posjeta državama zapadnog Balkana u srijedu 15. veljače boraviti u Zagrebu.

Svojim prvim  službenim posjetom regiji predsjednik EK, želi dati signal Hrvatskoj, Srbiji i Crnoj Gori, Kosovu, Makedoniji, Albaniji i Bosni i Hercegovini da je zapadni Balkan jedan od prioiriteta Unije.

Najavljujući posjet  šef delegacije Europske komisije u RH Vincent Degert rekao je da je cilj posjeta Hrvatskoj  pokazati novu razinu odnosa Hrvatske i EU nakon otvoranja pregovora u listopadu prošle godine.

Jose Manuel Barosso dolazi u Zagreb u srijedu, 15. veljače 2006., zajedno s povjerenikom za proširenje Ollijem Rehnom i glavnim pregovaračem Michaelom Leejem. Sastat će se predsjednikom Vlade  Ivom Sanaderom, a 16. veljače s predsjednikom Republike Hrvatske Stjepanom Mesićem. Predviđeno je  i obraćanje zastupnicima Hrvatskog Sabora te sastanak s  predsjednikom Nacionalnog odbora za praćenje pregovora Ivicom Račanom.

Cilj je sastanaka, uz pregovore, i niz drugih pitanja kojima poput reforme državne uprave, pravosuđa, borbe protiv korupcije, povratka izbjeglih, kao i područje prava manjina ili slobode medija. Također će se razgovarati  i o regionalnoj suradnji te uspostavi zone slobodne trgovine na području jugoistoka Europe.

Nakon Zagreba, u  kojem će boraviti 15. i 16. veljače, Barosso će 16. veljače  poslije podne  posjetiti Beograd, 17. prije podne boravit će u Prištini, poslije podne u Skopju. Za 18. veljače prije podne predviđena je Tirana, odakle će poslije podne otputovati u Sarajevo.

Više o tome:

  • Europska komisija: IP/06/88 , SPEECH/05/732, SPEECH/05/680, IP/05/1391, MEMO/05/410, IP/05/1329