naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Prijenos upravljanja pretpristupnim fondovima na Hrvatsku

Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso u srijedu je u Zagrebu, nakon sastanka s hrvatskim premijerom Ivom Sanaderom, objavio prijenos upravljanja programima Phare, CARDS i ISPA hrvatskim vlastima.

Decentralizacija financijske pomoći znak je povjerenja Europske komisije u hrvatske institucije da mogu učinkovito koristiti financijska sredstva u skladu s najvišim standardima korektnog financijskog upravljanja.

Između 2001. i 2006. Hrvatska je koristila više od 500 milijuna eura pomoći EU,  a  ta je pomoć pristizala kroz programe Phare (tehnička pomoć za proces reformi), ISPA (kapitalne investicije u područjima zaštite okoliša i transporta), SAPARD (podrška i poticaji u područjima poljoprivrede i ruralnog razvoja) te CARDS (razvoj i stabilizacija).

Pomoć se provodila centralizirano, što znači da je EK bila odgovorna za provedbu projekata.  Međutim, otkako je Hrvatska postala zemlja kandidat, počela je s pripremama za preuzimanje pune odgovornosti za pretpristupne programima pomoći.

Taj postupak, poznat kao decentralizacija financijske pomoći ili prijenos upravljanja trajao je približno godinu dana.  Decentralizacija je dio obaveza koje Hrvatska mora ispuniti u okviru poglavlja 32 Financijska kontrola pretpristupnih pregovora, a omogućava postupno preuzimanje rada na programiranju, natječajnim postupcima i provedbi tih programa. Komisija će zadržati samo neke funkcije iz prethodnog nadzora u tijeku natječajnih postupaka te ugovaranja.

Nakon uspješne akreditacije, koju su izvele revizorske službe EK u drugoj polovici 2005., Komisija je odlučila prenijeti hrvatskim tijelima upravljanje programima Phare i CARDS (7. veljače 2006.) te ISPA (13. veljače 2006.).  Prijenos upravljanja SAPARD-om očekuje se u prvoj polovici 2006.

Formalni postupak prijenosa podrazumijeva potpisivanje i razmjenu pisma kojima se pozdravljaju odluke i prijenos odgovornosti za pretpristupne programe pomoći. Za Hrvatsku je pismo potpisala Martina Dalić, državna tajnica Središnjeg državnog ureda za razvojnu strategiju Vlade Hrvatske i nacionalni dužnosnik za ovjeravanje za pretpristupne programe pomoći, a u ime Komisije generalni direktor za proširenje Europske komisije i delegirani ovlašteni dužnosnik  za programe Phare i CARDS Michael Liegh. 

Usto, predsjednik Barroso objavio je da je Europska komisija odlučila dodijeliti 3.2 milijuna eura iz programa CARDS za potporu dugoročnim mjerama za borbu protiv poplava u Slavoniji.  Očekuje se da će mjere smanjiti opasnost od poplava koje nastaju kao rezultat obilnih oborina kao što je prošlog ljeta bilo na istoku Hrvatske.