naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Barroso u Saboru

Predsjednik Europske komisije José Manuel Barroso u svom je govoru u Saboru istaknuo da su odnosi Hrvatske i EU ušli u novu fazu, a da je zajednički cilj Hrvatske i EU punopravno članstvo.

Najavio je nastavak pregovora na temelju dosega Hrvatske i njezine sposobnosti da ispuni sve zahtjeve članstva. Ti zahtjevi dobro su poznati: stalni napredak prema ispunjavanju kopenhaških političkih i gospodarskih kriterija, poštivanje obveza koje su dio Procesa stabilizacije i pridruživanja (nastavak pune suradnje s Hagom i napredak u regionalnoj suradnji), nastavak usklađivanja  s pravilima EU i razvoj sposobnosti za provedbu tih pravila.

Kao „teška“ poglavlja pregovora naveo je slobodu kretanja kapitala, tj. pitanje kupovine nekretnina, politiku konkurencije i javne nabave. Uz njih, ne smiju se zanemariti ni politički kriteriji kao što su prava manjina, povratak izbjeglica, nepristrano vođenje postupaka za ratne zločine, sloboda medija, reforma sudstva i javne uprave te borba protiv korupcije. 

Govoreći o regionalnoj zoni slobodne trgovine, Barrosso je prepoznao negativne reakcije na tu ideju, no istaknuo da iskustvo EU pokazuje da regionalna trgovinska integracija donosi koristi. Očekivani pozitivni učinci za Hrvatsku mogli bi biti privlačenje investicija, osiguranje pristupa na veće tržište za robu iz Hrvatske i jačanje stabilnosti u regiji. Naveo je da to nije zamjena za pristupanje nego temelj europske integracije.