naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
EU i Srbija i Crna Gora: Ususret budućem partnerstvu

U sklopu posjeta državama zapadnog Balkana predsjednik Europske komisije José Manuel Barroso nakon posjeta Zagrebu otputovao je u Beograd.
U svom obraćanju Parlamentu Srbije i Crne Gore, Barosso je istaknuo europsku perspektivu te države, ali i da koristi integracije ne dolaze na kraju procesa, nego tijekom prilagodbi, kao rezultat provedbe nužnih reformi. 

Pregovori o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju, započeti prošle godine, mogli bi biti dovršeni ove jeseni pod uvjetom pune suradnje sa sudom u Hagu. Rješavanje pitanja Kosova omogućilo bi izgradnju sigurnosti i stabilnosti u regiji, a ključ odnosa Crne Gore sa Srbijom, ali i s Europskom unijom, bit će legitimitet najavljenog referenduma.

Barosso je najavio nastavak pružanja tehničke i financijske pomoći Srbiji i Crnoj Gori,  spremnost za povećanje podrške istraživanju i obrazovanju, te olakšavanju viznog režima radi olakšavanja razmjene istraživača i studenata u regiji i prema EU.