naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Parafiran Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s Albanijom

Nakon parafiranja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, predsjednik Komisije, José Manuel Barroso u Albanskom je parlamentu 18. veljače održao govor. Otvarajući govor Barroso je naglasio kako je rješavanje pitanja Kosova u skladu s europskim standardima u interesu svih zemalja regije. Ističući važnost regionalne suradnje Barroso je rekao kako ona ne predstavlja alternativu već integralni dio procesa europskog integriranja.

U govoru je naglašeno kako su Albanija i EU uspješno okončale trogodišnji proces ugovaranja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Ovaj sporazum, rečeno je, omogućiti će Albaniji da lakše prihvati izazove integriranja. Pri tome prvi zadatak za albansku stranu predstavlja stavljanje na snagu svih odredbi SSP-a koje se odnose na trgovinu.

Pohvaljeni su albanski organizacijski uspjesi na zadnjim parlamentarnim izborima, ali je također upozoreno kako pred Albanijom stoji još jako puno posla. Albanija, rečeno je, mora: otpočeti ozbiljnu borbu protiv organiziranog kriminala i korupcije, liberalizirati ekonomiju i dovršiti privatizaciju, te omogućiti legitimnu kritiku državnih organa. Barroso dalje naglašava važnost političkog djelovanja u okvirima prava, te nužnost stvaranja nad-stranačkog konsenzusa glede Europske agende.

Zaključujući govor predsjednik Komisije istaknuo je spremnost nastavka financijske potpore Albaniji od strane EU, kao i potporu EU brzom sklapanju regionalne zone slobodne trgovine. Naglašeno je kako Europska agenda znači više od vanjsko političkog cilja. Ona je nacionalni pothvat što donosi dalekosežne reforme koje će promijeniti sve aspekte političkog, ekonomskog i društvenog života zemlje.