naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Telekom tržište u EU

Izvještaj o telekomunikacijskim tržištima u 2005. godini donosi pregled razvoja telekomunikacijskih tržišta (fiksnih i mobilnih, kao i usluga na tim tržištima) u 25 država članica.

Glavni je zaključak izvještaja da su prihodi od konvencionalnih usluga počeli opadati, ili je rast usporen, što ukazuje na sazrijevanje tog tržišta. S druge pak strane, nove tehnologije omogućavaju rast na temelju konvergencije brzih, širokopojasnih mreža, audiovizualnih medija i elektroničkih uređaja. Takav razvoj potiče i reformu regulatornog okvira, daljnje otvaranje tržišta te omogućava investicije i investicije. Izvještaj prepoznaje problem visokih cijena međunarodnog roaminga. Komisija je zbog toga pokrenula web-stranicu koja usporedno prikazuje cijene poziva, a priprema uredbu koja bi trebala omogućiti postupno izjednačavanje cijene međunarodnog i s cijenom nacionalnog roaminga.

  

Više o tome:

  • Europska komisija: Jedanaesti godišnji izvještaj: česta pitanja