naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Unutarnje tržište: postignuća 2006.

Jučer (21. veljače) je objavljen Izvještaj o postignućima unutarnjeg tržišta (The Internal Market Scoreboard). Rezultati su najbolji do sada.

Izvještaj o postignućima jedinstvenog tržišta se  objavljuje se dva puta na godinu, a analizira u kojoj mjeri države članice osiguravaju uvjete za ispravno funkcioniranje jedinstvenog tržišta.

Izvještaj donosi podatke o prenošenju direktiva u nacionalne propise te ukazuje na broj postupaka pokrenutih protiv država članica zbog nepoštivanja pravila.

Na razini EU-25, udio propisa za unutarnje tržište koji su trebali biti uglađeni u nacionalne zakone, a nisu, iznosi 1,6%. Time je skoro postignut etapni cilj od 1,5% kojeg je postavilo Europsko vijeće radi ostvarivanje Lisabonske  strategije.

Na razini pojedinih država članica, 17 ih je doseglo cilj od 1,5%, a najbolje rezultate postiže Litva. U novim je državama članicama prosjek 1,2%, a pojedine „stare“ članice, kao što su Portugal, Luksemburg i Grčka zaostaju u ugradnji europskih propisa u nacionalne.

Osim formalnog usvajanja, pitanje provedbe tih propisa provjerava se na temelju broja slučajeva protiv država članica pred Europskim sudom. Opća je ocjena da je i dalje previše slučajeva pred sudom. Samo je pet članica smanjilo broj postupaka protiv njih, što je nedostatni napredak u odnosu na ostala područja. U izvještaju se ističe važnost uspostave SOLVIT mreže, kojom se spriječava pokretanje formalnih postupaka. SOLVIT pruža brze i učinkovite načine da na koji se polovni ljudi i građani mogu obratiti u slučaju neadekvatne primjene propisa za unutarnje tržište.

 

Više o tome:

  • Europska komisija: Postignuća unutarnjeg tržišta
  • Europska komisija: Priopćenje za javnost