naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Komisija naznatno povisila predviđanja ekonomskog rasta u EU za 2006; potvrđena predviđanja za Euro zonu

 

Od ove godine Komisija će objavljivati gospodarska predviđanja u četiri navrata. Dva uobičajena detaljna predviđanja na proljeće i jesen, te još dva privremena predviđanja. Privremeno predviđanje koje je sada objavljeno po prvi puta odnosi se samo na rast BDP-a i na inflaciju. Privremena predviđanja osim toga pokrivaju samo tekuću godinu, a ne tri godine kao što je to uobičajeno kod detaljnih predviđanja, te se odnose samo na pet najvećih zemalja EU.

U upravo objavljenom privremenom predviđanju Komisija očekuje rast od 2,2% tijekom 2006. u EU, te od 1,9% u euro zoni. To je porast u odnosu na 1,5% i 1,3% tijekom 2005. U usporedbi sa zadnjim jesenskim predviđanjem bilježi se porast proizvodnje u EU od 0,1 postotnih bodova, dok ista predviđanja za Euro zonu ostaju nepromijenjena. 

Predviđanje je zasnovano na pretpostavci umjerenog povećanja cijena nafte do kraja godine, podudaranja tržišnih očekivanja, te zadržavanja tečaja Eura nasuprot Američkom dolaru na trenutačnoj razini. Predviđeno je da će domaća potražnja predstavljati glavni uzrok oporavka, dok se u uvijetima snažnog rasta svjetske trgovine očekuje i daljnji porast izvoza.

Kao posljedica očekivanog skoka u Njemačkoj i Francuskoj, 2006. očekuje se smanjivanje razlika u rastu između pet velikih država članica, dok je za inflaciju predviđeno zadržavanje na dosadađnjoj razini od 2,5%. Napominje se kako najveći rizik kod ovog gospodarskog predviđanja predstavlja promjenjivost cijena nafte, te globalne neujednačenosti tekućih računa.