naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Sigurnost na cestama i inteligentni automobili

Komisija je objavila podatke o mjerama koje EU od 2001. provodi radi povećanja sigurnosti na cestama. Napredak je vidljiv, jer u 2005. Unija bilježi 8000 manje poginulih nego tijekom 2001. Ipak, biti će potrebno napraviti još puno toga kako bi se dosegnuo cilj postavljen "Akcijskim programom sigurnosti na cestama" iz 2003. - prepolovljen broj smrtno stradalih do 2010.

Podaci upućuju na velike razlike među državama članicama. Broj poginulih na milijun stanovnika u zemljama s najboljim pokazateljima do tri puta je manji u odnosu na zemlje sa najlošijim pokazateljima. Države sa najlošijim pokazateljima u pravilu pripadaju krugu zemalja iz posljednjeg, petog proširenja EU.

Kao značajan problem ističe se broj smrtno stradalih motociklista. Taj je broj  porastao između 2000. i 2005. godine, iako je u istom razdoblju ukupan broj poginulih na cestama smanjen. U cilju rješavanja ovog problema Komisija je izradila zakonski prijedlog vezano uz vozačke dozvole. Prijedlog  predviđa postupni pristup vozačkim dozvolama za motocikle s najjačim motorima i posebnu vozačku dozvolu za mopede.  Iako istraživanja pokazuju da je za 93 posto nesreća kriv ljudski faktor, razvijaju se i nova, tehnološki naprednija rješenja. Neka od njih promiče inicijativa Komisije "Inteligentni automobil", koja je dio strategije i2010.-  Europskog informacijskog društva za rast i zapošljavanje.

Ovom inicijativom razmatra se potreba unapređivanja novih tehnologija kako bi se automobili učinili sigurnijima, čišćima i učinkovitijima. Inicijativa ima tri cilja: koordinacija aktivnosti različitih sudionika kako bi se ubrzao razvoj sigurnosnih tehnologija, potpora istraživanju i razvoju pametnijih, čišćih i sigurnijih automobila, te izgradnja svijesti o prednostima sigurnosnih tehnologija kako bi se stimulirala njihova potražnja kod vozača.

"Inteligentni automobili" mogli bi biti rješenje za najveće probleme u europskom prometu poput sigurnosti, prometnih gužvi i rasipanja energije. "Inteligentni" sustavi mogu čak u slučaju nesreće automatski pozvati pomoć.