naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Prilagodbe obrtništva EU

U Zagrebu se 21.veljače u organizaciji Hrvatske obrtničke komore (HOK) održala međunarodna konferencija o prilagodbi obrtništva EU. Na konferenciji su članovi pregovaračkih timova novoprimljenih članica EU prenosili svoja iskustva.

«Ovakve konferencije idealno su mjesto za izmjenu praktičnih iskustava, za uspoređivanje ostvarenih rezultata i za učenje iz iskustva onih koji su već prošli određene faze pregovora. Hrvatsko obrtništvo nema razloga za strah od ulaska u EU jer ekonomska snaga Unije osigurava određenu stabilnost maloj zemlji poput Hrvatske. Nužnost snažnog i neovisnog položaja malog i srednjeg poduzetništva, osnivanje profesionalnih poslovnih savjetodavnih službi i servisa te što brža prilagodba standardima EU moraju biti prioritet» iznio je Hans Werner Mueller, glavni tajnik Europskog udruženja obrtnika, malih i srednjih poduzetnika. Obrtništvo, malo i srednje poduzetništvo ključni su izvor radnih mjesta, dinamike poslovanja i inovativnosti, a cilj države mora biti osigurati malom poduzetništvu najbolje moguće uvjete poslovanja. Zahtjevi tržišta se mijenjaju i potrebna ja stalna prilagodba novim tehnologijama i željama potrošača. Mali i srednji poduzetnici ćine 99,8 posto gospodarstva EU.

Predstavnik delegacije Europske komisije u Hrvatskoj Oskar Benedikt kao hrvatske prednosti  na putu ulaska u EU izdvojio je geografski položaj, obrazovanu radnu snagu i dinamiku gospodarskog rasta, ali je mišljenja kako treba poraditi na slabostima, ponajprije pravosudnom sustavu.

Miroslav Klun, predsjednik Obrtne zbornice Slovenije, govoreći o iskustvima Slovenije iznio je kako se većina očekivanja slovenskih obrtnika pri ulasku u EU ostvarila. Nove poslovne prilike koje su se pružile Sloveniji na ogromnom europskom tržištu s više od 450 milijuna stanovnika, jeftiniji i brži pristup financijskim sredstvima, nove tehnologije i znanje te velike mogućnostima u susjednim regijama za obrtnike i poduzetnike dopinijele su svemu tome. No, kako je naveo, postojali su i negativni učinci poput slobodnog protoka osoba jer su Austrija i Njemačka iskoristile prijelazno razdoblje pa su slovenski radnici morali tražiti dozvole što im je umanjivalo mogućnost djelovanja na tim tržištima.