naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Počinje screening o ribarstvu

Danas, 24. veljače u Bruxellesu će se održati eksplanatorna faza screeninga za poglavlje ribarstva.

Pregovori će se voditi kroz četiri podskupine. Prva je posvećena upravljanju morskim bogatstvima te ribarskoj floti, u sklopu druge razgovaralo bi se o inspekciji i nadzoru, treća se tiče poduzimanja strukturnih mjera, dok bi se o ribarskoj statistici pregovaralo u četvrtoj podskupini.

Za Hrvatsku su pregovori o ribarstvu vrlo važni jer osim što želi uvesti jasna pravila igre o izlovu morskih bogatstava u Jadranu (kako bi ga na taj način zaštitila), trenutačno se nalazi i u fazi pokušaja obnove svoje zastarjele i uglavnom neodgovarajuće ribarske flote. Tako se iz proračuna s oko 300 milijuna kuna financira gradnja 27 i obnova sedam ribarskih brodova. Zajedno s obnovom ribarske flote trebalo bi se pristupiti i gradnji ribarskih luka, kako bi se taj segment hrvatskoga gospodarstva učinio konkurentnijim na tržištu.

Bilateralni screening najavljen je za 29. ožujka. Po završetku screeninga za ovo područje, Europska će komisija izraditi izvješće o njegovim rezultatima i spremnosti za početak pregovora.