naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Najave i događanja
Trideset godina Europske suradnje u obrazovanju

Komisija je objavila «Povijest europske suradnje u obrazovanju i usavršavanju». Knjiga se bavi razvojem suradnje na području obrazovanja, koji je započeo 20 godina nakon Rimskog sporazuma, te dovelo do stvaranja dobro poznatih program poput Erasmusa ili kasnijeg Sokrata te Leonarada Da Vincija.

Europska suradnja u području obrazovanja direktno utječe na sve veći broj građana: zbog podrške mobilnosti, međunacionalnih programa te mreže suradnje profitirali su deseci tisuća učenika, studenata i nastavnika iz zemalja EU.

Danas studenti imaju priliku dio svojeg obrazovanja provesti u drugoj zemlji članici EU i čineći to koriste petu slobodu: slobodu kretanja ideja.

Učenici i nastavnici uključeni su u europske projekte, čime su obogaćeni školski i sveučilišni programi, a što je još važnije, takav direktan dodir s drugim kulturama doprinosi smanjenju predrasuda, razvoju otvorenih i predanih Europljana.

Izdanje Komisije osvjetljava kako je obrazovanje Europe građeno u prošla tri desetljeća, sa svojim teškoćama i postignućima, kao i prihvaćanje prvog programa suradnje u veljači 1976. ili pokretanje  prvih akcijskih programa na kraju osamdesetih (Comett, Erasmus, Petra, Lingua, Force, Tempus) koji su proširili suradnju i povećali potencijalni učinak na nacionalnom nivou.

U Sporazmu iz Maastrichta postoji poglavlje o obrazovanju te se razmatra kako se obrazovanje mora razvijati; ovo desetljeće također je povisilo Europsko znanje i koncept cijeloživotnog učenje te lansiralo Bolonjski proces. Europsko vijeće je u Lisabonu 2000. godine obrazovanje i usavršavanje pomaknulo s margina zajednice prema centru ekonomske i socijalne strategije za 2010. Publikacija ilustrira unikatnost ove suradnje koja je od  početka uspjela u kombiniranju akcija Zajednice s poštivanjem nacionalnih nadležnosti.