naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Eurobarometar: Europljani i njihovi jezici

Manje od 50% Hrvata smatra da bi učenje stranih jezika trebao biti politički prioritet, u usporedbi sa 67% ispitanika na razini EU25 i država kandidatkinja, pokazuju rezultati Eurobarometrovog istraživanja.

Istraživanje "Europljani i njihovi jezici" provedeno je tijekom svibnja i lipnja 2005. provedeno u: 25 zemalja članica, Bugarskoj i Rumunjskoj kao zemljama u procesu pristupanja, Hrvatskoj i Turskoj kao zemljama kandidatima, te u turskom dijelu Cipra. Intervjuirano je ukupno 29 328 osoba starijih od 15 godina.

Polazna točka istraživanja bila je dvojako razmatranje višejezičnosti (multilingualism): brojni domaći jezici govore se na zemljopisnom području EU, dok se istovremeno veliki broj građana služi s više jezika. U usporedbi s Eurobarometrovim istraživanjem iz 2001. po višejezičnost su zabilježeni brojni pozitivni trendovi. Broj građana koji znaju barem jedan strani jezik povećao se sa 47% 2001. na 56% 2005, a povećan je i postotak Europljana koji drže kako je znanje stranih jezika korisno.

Od materinjih jezika najveći broj građana govori njemački (18%). Engleski je međutim u EU najšire rasprostranjeni jezik; 51% ispitanika govore engleski bilo kao materinji jezik ili kao strani jezik. Gledajući samo strane jezike nakon engleskog (34%)  najviše se govore: njemački (12%), francuski (11%), španjolski (5%) i ruski (5%). Muškarci nešto učestalije od žena govore barem jedan strani jezik, dok je vjerojatnost govorenja barem jednog stranog jezika veća što su ispitanici mlađi.

Stav da bi učenje jezika trebalo predstavljati politički prioritet podržalo je 67% ispitanika. Ipak, na ovo su pitanje u različitim državama dobiveni vrlo različiti odgovori. Tako preko 80% Grka i Ciprana podržava ovakav stav, dok se s njime složilo manje od 50% Hrvata i Finaca.

 

Više o tome.