naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Izvještaj Komisije: žene zarađuju 15% manje od muškaraca

Žene u EU zarađuju 15% manje od muškaraca, pokazuje izvještaj Komisije. Mjere koje bi trebale pomoći ženama da se lakše nose s pritiscima koje nosi posao i obiteljski život, Komisija će predstaviti Europskome vijeću 23. i 24. ožujka na  proljetnom sastanku.

Zaposlene žene rade u manjem broju sektora od muškaraca: više od 40% zaposleno ih je u obrazovanju, zdravstvu ili javnoj upravi. U tim sektorima radi manje od 20% zaposlenih muškaraca. Sa skraćenim radnim vremenom zaposleno je 32% žena, a  7% muškaraca. Žene zarađuju 15% manje od muškaraca, uglavnom zato jer su zaposlene u slabije plaćenim profesijama, a rijetke su na vodećim položajima. Žene čine 32% menadžera,  10% članova upravnih i nadzornih odbora, te 3% direktora većih europskih poduzeća.

Pozitivna je pak činjenica da na više od 75% novih radnih mjesta, otvorenih u zadnjih pet godina, rade žene.

Nedostatak uvjeta za usklađivanje obiteljskog i poslovnog života doveo je do lošijeg položaja žena na tržištu rada i manjih stopa fertiliteta. Stoga Komisija poziva države članice da provode mjere za usklađivanje obiteljskih i poslovnih obveza, kao što su razvoj boljih institucija za brigu o djeci, fleksibilinije radno vrijeme te bolje politike promicanja ravnopravnosti spolova.

Krajem tjedna (3. ožujka ) bit će predstavljene mjere za ravnopravnost muškaraca i žena, a događaji vezani uz ravnopravnost spolova obilježit će razdoblje do Dana žena.

 

Više o tome:

  • Europska komisija: Novosti o ravnopravnosti spolova
  • Europska komisija: Izvještaj o ravnopravnosti spolova