naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Zaključci Vijeća o zapadnom Balkanu

U Briselu je 27. i 28. veljače održan sastanak Vijeća na kojemu se raspravljalo o zapadnom Balkanu. Usvojeni zaključci vezani su uz Srbiju, Crnu Goru i suradnju sa sudom u Haagu.

Vijeće je upoznato s rezultatima posjeta  predsjednika Komisije Barossa i člana za proširenje Rehna tom području.

U zaključcima vezanim uz Srbiju i Crnu Goru ističe se da je sporazum između vlade i opozicije po pitanju načina odvijanja referenduma o neovisnosti Crne Gore, osobito o pitanju potrebne većine, datumu i tekstu postavljenog pitanja ključno za njegov legitimitet. Vijeće je po tom pitanju pozdravilo napore i inicijativu ambasadora Miroslava Lajčeka, osobnog izaslanika visokog predstavnika EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Javiera Solane. Lajčak je nedavno predložio crnogorskim vlastima i oporbi da se za valjanost referenduma postavi prag od 55 posto birača izašlih na referendum. Premijer je Crne Gore Milo Đukanović istaknuo da, ako Crna Gora želi biti dio EU, onda i taj njihov korak (55 posto) mora biti po europskim mjerilima.

Vezano uz pitanje Kosova, Vijeće je pozdravilo sastanak Beograda i Prištine koji je bio održan u Beču 21. i 22. veljače pod pokroviteljstvom UN-a, kao demonstraciju pristanka rješavanja statusa Kosova od obje strane. Prisjećajući se izjave na sastanku ministara održanom 31. siječnja Vijeće je izrazilo daljnju potporu predstavniku UN-a Marttiu Athisaariu te je zatražilo od svih stranaka da nastave s angažmanom radi postizanja održivog i praktičnog rješenja prihvatljivog svim stranama koje se bave neriješenim pitanjima poput decentralizacije. Ponovljeno je pitanje važnosti trajne i učinkovite provedbe. Vijeće traži od privremenih institucija da pojačaju napore kako bi se, osim  rješavanje pitanja statusa postigli konkretni i brzi rezultati u provedbi standarda, osobito pitanja manjina.

Zaključci vezani uz suradnju sa Haaškim sudom, Vijeće se sa zabrinutošću osvrnulo na nedavne komentare glavne tužiteljice Haaškog suda za ratne zločine, Carle del Ponte o lošoj suradnji Srbije i Crne Gore te Bosne i Hercegovine. Vijeće snažno podupire nedavnu vijest o potrebnoj potpunoj suradnji s Haagom koju je Komisija obznanila Beogradu i Sarajevu kako pregovori ne bi bili prekinuti. Vijeće je Srbiji i Crnoj Gori obznanilo da trebaju poduzeti sve moguće akcije  kako bi predali ratne zločince, Radovana Karđića i Ratka Mladića, Haagu.