naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Najave i događanja
Patras: europska kulturna prijestolnica

Patras, četvrti grad po veličini u Grčkoj europska je kulturna prijestolnica za 2006. Imenovanje europskih kulturnih prijestolnica započelo je 1985. s ciljem promicanja kulturne razmjene i poštivanja kulturnih različitosti. Prošle je godine Cork bio kulturna prijestolnica, a 2007. to će biti Luxembourg i Sibiu u Rumunjskoj.

Prve aktivnosti u Patrasu uključuju izložbu Leonarda Da Vincija, koncert simfonijskog orkestra Patrasa, te karneval, koji je tradicija Patrasa duga već 170 godina.

Cilj je projekta potaknuti kulturnu konvergenciju između država članica i omogućiti prikazivanje različitih aspekata kulturnog naslijeđa.

Uz velik broj umjetničkih događanja, u sklopu obilježavanja kulturne prijestolnice pod naslovom „A što s Europom?“ okupit će se političari, Nobelovci, umjetnici, novinari, znanstvenici, izdavači, poslovna zajednica i predstavnici nevladinih udruga te raspravljati o vezi medija, politike i znanosti s kulturom.

Pod nazivom Europe@Patras održat će se 15-dnevni program tijekom kojeg će se pokušati osvijestiti šira javnost o različitim europskim identitetima – ovisno o osobnom izboru svakog pojedinca – primjerice  glazbe, hrane i odjeće.

 

Više o tome:

  • Patras 2006, Europska kulturna prijestolnica
  • Europski parlament: Europske kulturne prijestolnice
  • Europska komisija: Europske kulturne prijestolnice