naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Europski fond za prilagodbe globalizaciji

Europsko vijeće je prošlog prosinca odlučilo o uspostavi Europskog fonda za prilagodbe globalizaciji. Fond bi osiguravao potporu radnicima koji su ostali bez posla zbog restrukturiranja te im pomogao u stručnoj izobrazbi i u pronalaženju novog posla.

Europski fond za prilagodbe globalizaciji bit će financijski instrument Zajednice. U okviru financijskog okvira za 2007.-2013. predviđeno je 11,3 mld eura za Fond, a izražavat će solidarnost Unije prema onima koji su osobno zahvaćeni viškom radne snage na tržištu.

Uz Fond, države članice bi na nacionalnoj, regionalnoj i lokalnoj razini morale provoditi mjere za učinkovitom reintegracijom radnika bez posla na novo tržište rada.

Po načelu supsidijarnosti, Fond bi trebao pokrivati samo slučajeve koji prema ljestvici i učinku imaju jasnu dimenziju Unije te slučajeve koji ne mogu biti uspješno riješeni prema općoj polici okvira te postojećem programu potpore zajednici.

Izazov Uniji je osigurati da proces prilagodbe, kao dio šire prilagodbe strukturalnim promjenama koje su posljedica globalizacije, radi maksimalno dobro. Ovaj izazov stoga ovisi o kapacitetu zemalja članica i Unije kako bi pozitivno utjecala na promjene dok limitira troškove  prilagodbe za individualce, teritorije i društvo.