naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Pravosuđe – screening u rujnu: odgoda ili preraspodjela ?

ZAGREB, 28. veljače 2006. (Hina) - Na prijedlog Europske komisije, za rujan je odgođen screening za poglavlje pravosuđa i ljudskih prava kako bi Hrvatska popravila stanje u tom području i dobila povoljnije izvješće Komisije, izvijestili su u utorak predsjednik Nacionalnog odbora za praćenje pregovora s EU Ivica Račan i glavni hrvatski pregovarač Vladimir Drobnjak.

Nakon sjednice Odbora, Račan je izjavio da su razlozi odgode screeninga, koji je trebao početi u ožujku, prije svega u tome da bi  Hrvatska dobila više vremena da popravi stanje u pravosuđu, posebno  što se tiče zaostalih predmeta i korupcije.  "To je stav Europske komisije koja prati stvari kod nas, a korupciju  vjerojatno prati i u sferi politike, čega je u zadnje vrijeme bilo mnogo", kazao je.

Istaknuo je da do rujna Hrvatska mora donijeti i realizirati akcijske planove u cilju sređivanja stanja u pravosuđu, sve kako bi konačno  izvješće Europske komisije u tom području bilo što povoljnije.

Drobnjak je rekao da Europska komisija, predloživši odgodu, nastupa kao saveznik Hrvatske, jer joj je, kaže, također u interesu da screening za poglavlje pravosuđa prođe što bolje. "Nema formalnih razloga da screening ne počne u ožujku, ali je procjena Komisije da do rujna Hrvatska svojim dodatnim akcijskim planom u tom području može popraviti stanje i dobiti povoljniju ocjenu nego sada", kazao je.

Ministrica vanjskih poslova Kolinda Grabar Kitarović i šef delegacije Europske komisije u Hrvatskoj Vincent Degert tim su povodom izjavili da pomicanje screeninga za poglavlje pravosuđe i ljudska prava za rujan nije odgoda, nego se radi o preraspodjeli unutar dogovorenog okvira screeninga i to ne znači da Hrvatska nije spremna za to poglavlje, izjavili su u utorak u Zagrebu

"Zajedničkim konzultacijama s Europskom komisijom došli smo do odluke o preraspodjeli unutar dogovorenog okvira screeninga da se poglavlje 23 - pravosuđe i ljudska prava - prenese u screening u rujnu mjesecu ove godine", kazala je hrvatska ministrica.

"To nije odgoda, nego preraspodjela dogovorenog okvira screeninga, s obzirom da to da neće utjecati na sveukupnu dinamiku screeninga i planove da prva multilateralna faza završi do početka listopada ove godine", dodala je.

Naglašavajući kako nije riječ o političkoj odluci, nego o odluci "koja je donesena nakon zajedničkih konzultacija iz operativno-tehničkih razloga", hrvatska ministrica je dodala kako to ne znači da Hrvatska nije spremna.

"Ovo je rezultat dogovora Europske komisije s Hrvatskom, ali i s Turskom", rekao je Degert.

Oboje su pojasnili da je u prethodnim pregovorima postojalo jedinstveno poglavlje pravosuđe, koje je bilo vrlo složeno i teško za pregovore za sve zemlje pa se temeljem prethodnog iskustva proširenja to poglavlje podijelilo na dva poglavlja 23 i 24 (pravda, sloboda i sigurnost) kako bi se olakšali pregovori i reformski procesi koje su provodile sve tranzicijske zemlje.

Postupak screeninga (eksplanatorna i bilateralna faza) za poglavlje 24 završeno je  prošli tjedan. Umjesto da paralelno radimo na dva važna poglavlja, to nam omogućuje konsekutivan rad, rekao je Degert. Europskoj komisiji, naglasio je, trebalo je vremena da izradi izvješće za poglavlje 24 jer će isti ljudi raditi i na poglavlju 23.

Nama odgovara dodatno vrijeme iz nekoliko razloga, rekla je Grabar Kitarović. "Rasterećuje se glavna pregovaračica za ta poglavlja, državna tajnica Snježana Bagić i kreće se u izradu pregovaračkih pozicija za poglavlje 24", pojasnila je. "Hrvatskoj to omogućuje dodatni rad i implementaciju započetih reformi u području pravosuđa", dodala je.

Vjerujemo da ćemo s preraspodjelom biti učinkovitiji i bolje pripremljeni i to obje strane, dodao je Degert, naglasivši kako smatra da će i Hrvatska i Turska ne samo preuzeti obveze i strategiju, nego i moći pokazati dokaze o provedbi tih strategija.

Degert je podsjetio da je Hrvatska u studenom donijela reformu pravosuđa te je izrazio nadu da će imati više vremena za njenu provedbu i da će u rujnu imati dokaze kako se provodi ta reforma.

Dodatno vrijeme i dodatni rad Hrvatskoj će omogućiti bolje izvješće za screening u tom području što utječe na kvalitetnije pregovaračke pozicije i na brže pregovore, rekla je Grabar Kitarović.