naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Komisija: Francuska je dužna platiti globu od 57 mil eura

Komisija je odlučila da Francuska mora platiti globu od 58 mil eura zbog neispunjavanja sudskih obveza u području ribarstva.

Francuska još uvijek nije poduzela sve potrebne korake kako bi ispunila obveze iz presude Europskog suda od lipnja prošle godine (IP/05/917). Riječ je o presudi vezanoj uz neuspjeh Francuske da ispuni raniju presudu Suda iz lipnja 1991. Tamo je pak adresiran neuspjeh u kontroli ribarstva i u primjeni sankcija zbog povrede pravila EU o iskrcavanju i prodaji mlade ribe, naročito oslića.

Francuska je stoga sukladno odluci Suda dužna platiti globu od preko 57 milijuna eura, i to svakih šest mjeseci računajući od srpanjske presude prošle godine. Obveza uplate neće se ukinuti sve dok Francuska u potpunosti ne udovolji svojim obvezama. Ova kaznena uplata sjeda na iznos od 20 milijuna Eura koje je Francuska već ranije uplatila radi nepoštivanja navedene presude iz lipnja 1991.

Na osnovi temeljitog i rigoroznog sagledavanja situacije u Francuskoj Komisija je zaključila kako je zemlja napravila napredak, no kako i dalje u potpunosti ne ispunjava navode iz sudske presude. Komisija je izrazila uvjerenje da Francuska do srpnja ove godine može u potpunosti udovoljiti svim obvezama, te je u tom smislu spremna i pomoći. 

Pravna osnova za djelovanje Suda i Komisije u ovom slučaju ugovorna je obveza država članica da provode mjere što ih je donjelo Vijeće ministara u sklopu zajedničke politike u podrućju ribarstva. Zadaća Komisije je osigurati da države članice izvršavaju svoje obveze na efikasan i ujednačen naćin, posebno vodeći računa o poštivanju presuda Europskog suda.